Grillostpytt med äpplekräm

-

En stor plåt grillostpytt med äpplekräm ställde jag fram på bordet förra veckan när vi fick besök av Pernilla. Hon var på väg upp till Åre för en skidhelg, men passade på att ta ett stopp i Skärgårn.

Jag gillar upplägget med plåtmat, att laga mat, garnera och sen ställa plåten mitt på bordet. Avslappnat, snyggt upplagt och allt i ett. Ta lite vad ni har hemma, det är inte så noga vad som hamnar på plåten – det mesta blir gott!

Jag väljer att göra denna plåt med svensk grillost istället för cypriotisk halloumi då jag vill använda min konsumentmakt. Att uppmuntra och gynna svenska bönder samtidigt som jag väljer bort produkter från ett land som använder mest antibiotika i hela Europa. Jag har skrivit mera om Cypern och antibiotika här.

3 potatisar
1 liten sötpotatis
2 palsternackor
1 paprika
Haricot Verts
1 vitlöksklyfta
Smör & Rapsolja att steka i (välj olja för vegansk låda)
1 svensk grillost
Cocktailtomater
Blandad sallad
Hemmaodlade ärtskott

1 äpple
2 dl creme fraiche (välj veganskt alternativ för en vegansk låda)
2 tsk senap
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen, du behöver inte skala utan kan gärna köra med skalet kvar. Dela i mindre bitar och lägg i en ugnsform i en smord ugnsform. Fortsätt med palsternacka i stavar. Salt, peppar och ringla gärna lite smör och rapsolja på toppen och sen in i ugnen tills potatisen börjar ta färg. Efter ca 10 min kan du lägga in sötpotatis i mindre bitar, samt paprikabitar. Fortsätt ugnsbaka tills potatisen är mjuk.

Sätt igång en stekpanna och hacka vitlöksklyftan samt skiva din grillost. Ta i Smör & Rapsolja och stek både vitlök och haricot verts en liten stund. Lägg åt sidan och lägg sedan ner grillostskivorna. Stek tills ostbitarna fått en gräddad yta och skär sedan skivorna i mindre bitar.

Äpplekräm

Gör också äpplekrämen. Mät upp creme fraiche i en skål och grovriv ett äpple med skalet på. Blanda och smaksätt med både senap, salt och peppar. Ställ åt sidan till det är dags för servering.

Servering

När potatisen är mjuk, ta ut plåten och låt svalna en kort stund. Häll sedan på blandad sallad, smörstekta haricot verts, grillostbitar och halverade cocktailtomater. Toppa med ärtskott och ställ hela plåten på bordet. Servera med äpplekrämen.

Grillostpytt med äpplekräm
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

    • Vad roligt att du tyckte om det! :)
      Laga gärna hemma sen, det är både snyggt och smidigt att ställa fram en form på bordet.
      Kram och ha en härlig dag!

Lämna ett svar