Halloumipasta med svensk grillost

-

Konsumentmakt är något vi ska använda. Tillgång och efterfrågan. Sedan det gick upp för mig att Cypern är det land i Europa som använder i särklass mest antibiotika till sina djur så har jag slutat köpa Halloumi från just Cypern. Det är synd då jag verkligen gillar stekt eller grillad Halloumi, men jag vill inte stödja dem då de gör fel. Här är en graf från SVT där ni ser svart på vitt. Desto roligare att Sverige börjat göra typ Halloumi av vår egen komjölk istället – och väljer att kalla den bland annat Grillost (även ordet Eldost finns i Sverige)- se märket Från Sverige då du köper. Jag köpte en bit och Saga lagade en god halloumipasta med svensk grillost.

Tillbaka till konsumentmakt – så länge vi köper antibiotikastark Halloumi från Cypern så kommer det att importeras – jag läste ett reportage i ICA-tidningen Buffé att Sverige (tillsammans med Storbritannien) är de som importerar mest Halloumi i hela världen. Sverige importerar 4000 TON varje år. Samtidigt som svensk mjölkproduktion har en dalande skala.

Så nästa gång du står i butiken och håller i en cypriotisk Halloumi – tänk till en gång extra. Vill du stödja att Cypern använder så mycket antibiotika (och att vi därmed riskerar antibiotika-resistens) och samtidigt göra svenska bönder arbetslösa? Eller vill du och din familj slippa antibiotika och gynna svenska bönder?

För mig är valet enkelt! Självklart väljer jag svenskt!

Halloumipasta med svensk grillost

Men tillbaka till Sagas goda middag. En middag som hon knåpade ihop på egen hand medan jag kunde sticka ut och springa dagens RunStreak-runda. Underbart att ha driftiga barn som hjälper mig att lösa vardagen!

1 förp Svensk Grillost (titta efter det runda blå-gula märket Från Sverige)
250 cocktailtomater eller 2 vanliga
1 Schalottenlök
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 chili eller sriracha
2 vitlöksklyftor
1/2 grönsaksbuljong
persilja
Salladslök

Börja med att sätta igång en pastakastrull och skära din grillost i mindre bitar. Hacka din schalottenlök, vitlök och dela tomaterna i mindre bitar. Stek osten först så den får en yta. Ta upp och lägg åt sidan. Fortsätt att fräsa den hackade löken och även hälften av tomaterna.

Fyll på med grädde, creme fraiche och hackad chili eller sriracha. Smula även ner en halv grönsaksbuljongtärning. Låt puttra ihop några minuter, medan pastan kokar och blir klar. Häll av pastavattnet och häll pastan i samma stekpanna – tillsammans med den stekta grillosten. Rör runt och smaksätt ev med salt & peppar.

Lägg upp på tallrikar och garnera med resternade tomathalvor samt skivad salladslök. Gott gott!

Halloumipasta med svensk grillost

Alla andra recept med Halloumi går såklart att byta ut mot den svensk-producerade grillosten, så det är bara att rocka loss! Jag blev iaf väldigt glad över nyheten och att jag kan få äta denna gnissel-ost igen! Mitt halloumi-arkiv hittar du här.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera