Palmolja i glass – 32 glassar du ska undvika

-

Palmolja är en mycket diskuterad produkt som jag undviker så långt det är möjligt. Även om vissa producenter menar att de bara arbetar med den certifierade palmoljan så skövlas fortfarande regnskog för att ge plats för palmoljeplantager och nötboskap. Inför sommaren 2019 skrev jag om glass och palmolja och det har minskat, men det är fortfarande osmaklig palmolja i glass.

Nu är det ett halvår kvar men jag har även skrivit om palmolja i julchokladen. Och vi äter ju faktiskt många chokladsorter året runt. Titta gärna igenom listan en gång till eller läs innehållsförteckningen innan du köper.

Rabarberglass i stora lass
En variant är att göra din egen glass hemma – då helt utan palmolja. Här en magiskt god rabarberglass. Eller titta igenom hela mitt arkiv om hemmagjord, palmoljefri glass.

Palmolja i glass – 2021 års lista

Ett exempel är att titta på innehållsförteckningen när du köper glass. Innehåller den palmolja så leta vidare. Råd&Rön har gjort en genomlysning av årets glassar den 26:e maj 2021 och jag klipper helt fräckt in deras lista här:

VarumärkeGlassButik
ChoiceSojastrutIca,Hemköp
CoopTresmakCoop
CoopVanilj ChokoCoop
CoopSojaglass Vegan VaniljCoop
CoopVaniljglassCoop
Djurgårds GlaceVegansk MintchokladCoop
EldoradoVaniljsmakHemköp
FazerGeisha PintHemköp
FazerChokladstrutIca
FazerGeisha StrutIca
FazerSalmiakki GlasspinnarHemköp
GB GlaceDaim Vaniljglass M DajmCoop, Ica, Hemköp
GB GlaceDaimstrut MiniCoop, Ica, Hemköp
GB GlaceLemon Meringue PieIca
GB GlaceTip Top MiniCoop, Ica
GB GlaceMarabou Apelsinkrokant Mini GlasstrutarHemköp
GB GlaceSandwich Original GlassCoop, Ica, Hemköp
GB GlaceFavoriterIca, Hemköp
Halo TopStrawberry Cheesecake GlassHemköp
HeartbrandMinistrutar ApelsinkrokantIca
IcaKulglass Choklad & vaniljIca
IcaKulglass Jordgubb päron & vaniljIca
IcaKulglass VaniljIca
Ica Basic3 smakerIca
Ica BasicVaniljIca
Ica BasicGlassmixIca
Triumf GlassArnes GräddkolaCoop
Triumf GlassArnes KladdkakaCoop
Triumf GlassSitting BullCoop, Ica, Hemköp
Triumf GlassVanilj & jordgubb LaktosfriIca
Triumf GlassAnanassplitIca
Triumf GlassKalas Jordgubb & vaniljIca, Hemköp
Källa: Råd & Rön Skapad med Datawrapper

Lite mera om palmolja

Jag läser då och då om palmolja och mängden regnskog – jordens lunga – som skövlas varje dag. Bara för att dra en parallell till fotbolls-EM som just nu pågår för fullt, så skövlas 30 fotbollsplaner varje MINUT (artikel från 2019 – kan ha ökat). En annan siffra är en fotbollsplan var sjätte sekund. Oavsett är det SJUKT mycket och något vi måste försöka få stopp på.

Amazonas tipping point

Amazonas sköter sig själv än så länge. Den kondens som skogen skapar räcker för att det ska regna ner och att skogen ska få vatten. Men för att det kretsloppet ska fungera, så måste stora delar av skogen vara kvar. Här är forskare rädda för att vi snart kommer att gå över Amazonas tipping point. Att Amazonas inte kan tillverka så mycket kondens så det räcker till regnvatten = skogen blir för torr och kommer att brinna ner ännu lättare. Läs mera hos Naturskyddsföreningen.

Jag vet att regnskogen ligger långt bort och det kan kännas svårt att lilla Sverige ska försöka påverka ett av världens största länder (tänker främst på Brasilien. Även om regnskog avverkas i andra länder så är Brasilien värst) så kan vi inte bara ge upp. Hela jorden är beroende av samma lunga och vi måste hjälpas åt. Ett sätt är att använda vår konsumentmakt. Att köpa produkter som känns rätt och bojkotta de som känns fel.

Inte bara palmolja

Det är inte bara palmolja som är en bov i dramat utan även sojabönor och dess plantager. Då kanske ni gärna hugger på de vegetarianer och veganer som delvis äter sojabönsbaserad mat men sluta med det. Det som sojabönorna främst går till är till djurfoder för all nötboskap men även foder till kycklingar och fisk. Läs mera hos WWF.

Vad kan vi göra mer?

Tips nr 1:

Annat som vi kan göra för att minska behovet av avskogning i Brasilien är att minska mängden kött vi äter. Eller att åtminstone sluta köpa kött från Brasilien. Minska mängden kött i din vardag och så satsar du på ett riktigt gott kött från Sverige de gånger du vill äta kött. Jag vill hellre att vi stödjer svenska bönder än äter billigt kött från andra sidan jorden. Alternativt om ni får tag i viltkött som fått leva helt fritt och helt ekologiskt i hela sina liv.

Sista arbetsdagen innan semester
En svensk välmående ko, strax utanför Östersund

Tips nr 2:

Undvik att köpa tropiska träslag när du ska köpa nya möbler till ditt hem. Det kan finnas i allt ifrån soffbord till skärbrädor men även i trall och byggmaterial. Dessa tropiska träslag betecknas ofta som Hardwood i Sverige.

En första fråga är ifall du verkligen behöver köpa nytt? Eller går det att köpa en begagnad möbel och göra om den till sin egen? Jag har läst att det finns en hashtag på instagram som heter #räddafurumöblerna och som finns för att ta vara på alla våra snygga furumöbler som riskerar att hamna på soptippen helt i onödan.

Tips nr 3:

Att påverka vår egen bank. Det tips som kanske kan göra störst skillnad. De olika bankernas investeringar (dvs våra sparpengar) ligger ofta i tvivelaktiga affärer – allt för att bäst avkastning. Vill vi supporta sådana investeringar till vilket pris som helst?

Dessa tre tips finns listade hos Naturskyddsföreningen och ifall du vill se vad din bank har för fuffens för sig, så kan du gå in och se en sammanställning här. På samma sida kan du också ta ställning och maila din bank om att du är missnöjd. Och lugn, du behöver inte skriva texten själv, utan du får läsa igenom det mail som redan är författat och sen skriva under med ditt namn. Och ja, jag har gjort det förut och jag gjorde det nyss en gång till.

Konsumentmakt – använd den!

Det finns som sagt fortfarande palmolja i glass fortfarande. Men om vi påverkar genom att höja våra röster eller helt enkelt bojkottar dessa glassar, så kommer det att plockas bort ännu några fler till nästa sommar. Men vi måste hjälpas åt!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelFetaostbollar med paprikasås
Nästa artikelGlad Midsommar 2021

Kommentera