Glass och palmolja

-

Att säga orden glass och palmolja i samma mening låter inte gott. Men faktum är att i väldigt många glassar så finns det palmolja idag. Jag försöker läsa på innehållsförteckningar och undviker all palmolja jag hittar, men inte ens jag hade tänkt på glass och palmolja.

Hemmagjord rabarberglass – ingen palmolja i den
(faktiskt otroligt god, jag kanske måste göra den igen)

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om julchoklad utan palmolja och nu är det dags för glass med palmolja. Faktum är att vi konsumenter är de som har makten. Både gällande julchoklad, glass och all annan mat vi stoppar i oss. Om vi blir bättre på att läsa innehållsförteckningarna, så kan vi välja och även bestämma. Citat från julchokladsinlägget:

Palmolja – de flesta av oss har negativa tankar om det ordet. Visst tänker du mer miljöförstöring än julmys? Problemet är bara att palmoljan har tagit sig ända in i det allra heligaste – julgodiset.

Men varför bör vi vända ryggen åt allt som innehåller palmolja?

Av flera anledningar, faktiskt. Dels är det skövlingen av värdefull regnskog i bland annat Indonesien och Malaysia som görs för att ge plats åt stora plantage där man odlar oljepalmer. Djuren och växterna som finns i skogarna trängs undan och försvinner i många fall helt från området. Omkring de här plantagen begränsas också tillgången på rent vatten.

Palmoljeodling resulterar också i ökade utsläpp av växthusgaser som frisläpps när man odlar på torvmarker istället för att skövla regnskog.

Är all palmolja dålig palmolja?

Många leverantörer försöker ”köpa sig fria” genom att skriva att deras palmolja är certifierad eller spårbar, men Naturskyddsföreningen tycker fortfarande att vi ska bojkotta palmoljan. Pga att det skövlas regnskog, för att få plats med oljepalmer. Hela jorden behöver regnskogen, nu mer än någonsin, då regnskogen fungerar som våra lungor och renar våra koldioxidutsläpp. Citat från Råd&Rön:

Naturskyddsföreningen tycker inte att RSPO-certifieringen är tillräcklig för att garantera att palmoljan är hållbar och uppmanar därför konsumenter att inte köpa varor som innehåller palmolja. 
– Den övergripande frågan är att vi hugger ner för mycket regnskog och planterar palmoljeträd i stället. 

Då jag läste artikeln hos Råd&Rön häromdagen, så fick jag initiativet att skriva det här inlägget. Och försöka påverka er alla att ta ställning. Använd er makt i mataffären och berätta för världen vad vi vill, och framför allt INTE vill, äta.

Här hittar ni listan som Råd&Rön har tagit fram.

Polkagrisglass – ingen palmolja i den
(Även den här är galet god! Kontrollera ifall pepparkakorna och Digestivekexen innehåller palmolja. Tex Göteborgskex Digestivekex är utan palmolja, och det går lika bra att hoppa över pepparkakorna)

Så vad gör jag?

Jag har sedan länge tagit ställning. Och jag har ända sedan mina barn var små läst innehållsförteckningar. Mer finns att läsa i mitt inlägg om lokalproducerat och boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Jag vill göra vad jag kan, för att undvika skit i maten. Helst till mina barn.

Det kan kännas övermäktigt att läsa alla innehållsförteckningar men en enkel regel som ni kan ha i bakhuvudet – det är bättre ju kortare innehållsförteckning produkten har. Ju längre innehållsförteckning – desto mera skit.

Eller hemmagjort. Allt ni lagar hemma har ni full kontroll över, så mitt bästa tips – laga mera mat själv!

Svartvinbärsglass med kardemumma
Svartvinbärsglass med kardemumma – utan palmolja
(Visste ni förresten hur bra svarta vinbär och kardemumma passar ihop?
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSkagentoast på smörstekt bröd
Nästa artikelSommarvaror på rea

Kommentera