Fetaostbollar med paprikasås

-

Det finns inspiration för matlagning på många ställen och jag hinner inte ens testa allt jag skulle vilja testa, fastän jag lagar nytt nästan varje dag. För någon vecka sedan bläddrade jag i Coop’s medlemstidning och hittade fetaostbollar med paprikasås. Det lät för gott att låta bli och här kommer min variant.

Då jag gjorde smeten enligt receptet, så tyckte jag att den var för lös och inte skulle gå att forma till snygga bollar. Jag valde därför att tillsätta en liten burk mixad majs, för att få lite mera vätska men också den goda smaken av majs. En toppenidé om jag får säga det själv.

Reportaget var ett uppdrag som Coops kock fått, om att äta mera vegetarisk mat men inte en massa bönor eller ärtor. Och det kanske är ett önskemål för många som vill äta mera vegetariskt? Första receptet i samlingen var vegetarisk currygryta som jag gjorde om till min egen. Nästa får bli fetaostbollar med paprikasås där jag valde att tillsätta mixad majs, för att få en lite blötare smet.

Paprikasåsen

Börja gärna med paprikasåsen, så kan den stå och svalna på sidan. Den kan serveras både ljummen och kall, så välj det som passar er bäst:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Sriracha eller 1 chili
Olja att steka i
1 burk grillad paprika 480g
1/2 dl färsk basilika
2 ljusa brödskivor
ca 1 msk vit balsamvinäger
Salt och peppar

Hacka lök och vitlök och lägg i en stekpanna för att fräsa tillsammans med sriracha eller hackad chili (det är enklare att alltid ha sriracha hemma och ta valfritt mycket än att även ha chilifrukter). Tillsätt paprika, bröd och basilika som är slarvigt delade i mindre bitar.

Blanda och låt puttra ett par minuter, häll sedan över i en mixer. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Ställ åt sidan (eller gör den dagen innan och förvara övertäckt i kylskåpet).

Grillad paprikasås
Grillad paprikasås

Fetaostbollar

1 gul lök
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl hackade örter (tex persilja eller basilika)
2 dl mandelmjöl
2 dl riven ost
150 g smulad fetaost
1 liten burk majs
Olja att steka i

Hacka löken fint, mixa majsen och blanda alla ingredienser i en bunke. Sätt igång en stekpanna och ta i olja. Skeda (med två matskedar) bollar av fetaostsmeten och lägg i för att steka. Låt ligga ett par minuter innan du försöker vända dem för att steka på nästa sida.

Servera fetaostbollar med paprikasås tillsammans med ugnsrostade rotsaker, ris, svenskt havreris och en god sallad. Jag valde att ugnsrosta färskpotatis hela, vilket blir väldigt gott!

Fetaostbollar med paprikasås
Fetaostbollar med paprikasås
Fetaostbollar med paprikasås
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Kommentera