Drottningsylt till pannkakorna

-

Nu börjar årets bär mogna och jag måste skapa plats i frysen. Jag kokade ihop en kastrull drottningsylt att använda till pannkakor, till kakor eller till dessert. En lyxig hemmagjord sylt som går att använda till mycket.

Jag brukar inte ta lika mycket socker som det står i alla recept, utan ta knappt hälften. Sen häller jag upp min sylt i mindre syltburkar, så jag hinner göra av med sylten innan den blir dålig. Jag brukar iof både värma mina burkar till 100 grader och använda lite konserveringsmedel, så jag skapar bra förutsättningar. Men varför chansa? När jag plockat bären, rensat dem och haft dem i frysen hela året, så vill jag kunna äta upp hela burken sylt.

Första smaktesten gjorde Daniels brorson, som ätit upp all sylt i RisiFrutti-förpackningen innan riset var slut. Men då fyllde jag på med nykokt drottningsylt i stället. Han åt gladeligen mera direkt! Ett bra betyg alltså!

Min sats drottningsylt:

850 g hallon
300 g blåbär
ca 500 g strösocker
1/3 flaska pektin (första gången jag använde flytande pektin, annars har jag använt pulver)
1 tsk atamon som konserveringsmedel

Ta fram de rena burkar du ska använda och sätt in dem i ugnen, 100 grader. Häll ner bär och socker i en kastrull och låt puttra tills bären kokat sönder. Skumma ev av de skum som skapas (mamma sa alltid att ev skräp i bären flyter upp till skum, så jag gör som hon gjorde). När det återstår fem min koktid, så häll ner pektinet som gör att sylten blir lite tjockare.

Ta kastrullen av värmen och rör ner Atamon som konserveringsmedel. Det tappar sin funktion vid 100 grader, så det får absolut inte koka med sylten. Häll upp i de varma glasburkarna, ända upp till kanten. Lägg på plastfolie, skruva på locket och ställ burkarna upp och ner för att svalna. Då finns det ingen chans att bakterier kryper in i burken under förvaring. Tack mamma återigen!

Drottningsylt
Drottningsylt
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAmaretti med kardemumma
Nästa artikelSpenatlasagne med chèvre

Kommentera