Vår mumsiga fredagsmiddag som Daniel bjöd mig på. Asiatiska köttbullar i jordnötssås kan låta krångligt och med många ingredienser, men med ett basutbud och några få inköp så är du hemma ändå. Jag ansvarade för köttbullarna och Daniel roddade jordnötssåsen. Vi stod bredvid varandra och pratade ikapp om veckan som varit och vad vi ville göra i helgen. Skönt häng vid diskbänken.
Daniel hade hittat receptet hos MatHem och vi kopierade nästan rakt av. Vi valde dock att äta ris till köttbullarna istället för nudlar. Funkar vilket som – ta det ni är sugna på.
Köttbullar
1/2 dl ströbröd
1 dl kokosmjölk
1 msk japansk soja
2 tsk Röd currypasta
1 tsk salt
1/2 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g nötfärs
Rapsolja att steka i
Jordnötssås
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk ingefära
2 tsk rapsolja
3 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
3 tsk Röd currypasta
2 msk japansk soja
1 tsk honung
1/2 st lime
Att servera på sidan:
Hackad salladslök
Limeklyfta
Jordnötter
Smala strimlor morötter
Köttbullarna: Ta fram en bunke och blanda ströbröd, kokosmjölk, soja, currypasta och salt däri. Låt ströbrödet svälla ca 5 min, det kommer att fungera som bindmedel. Lägg i finhackad lök och vitlök samt köttfärsen. Blanda försiktigt ihop allt, men arbeta inte köttfärsen för mycket då den riskerar att bli seg.
Sätt igång riskastrullen. Rulla köttbullar och ta fram en stekpanna. Stek dina köttbullar i rapsolja och när de är nästan klara så lägger du dem åt sidan.
Jordnötssåsen: Finhacka eller riv vitlök och ingefära. Lägg ner i stekpannan och låt fräsa någon minut. Fyll på med kokosmjölk, jordnötssmör, currypasta, soja, honung och pressad lime. Låt puttra någon minut och lägg sedan ner köttbullarna försiktigt i jordnötssåsen.
Servera dina asiatiska köttbullar i jordnötssås tillsammans med ris eller nudlar, hackad salladslök, ev extra jordnötter och morotsstrimlor (jag hade inga morötter hemma, men det hade passat bra till).