Syrliga vaniljrutor med rabarber

-

Kan det vara någon fler än min frys som gapar tomt efter sommaren och semestern? Inget fikabröd så långt ögat kan nå. Jag vill gärna ha något hemmabakt (det är alltid godast) i frysen att ta fram, helst till helgkaffet på eftermiddagen. I mitt höstrabarber-tema så blev jag sugen på syrliga vaniljrutor med rabarber. Så så goda!

Kakan är ett par steg att göra, men steget att göra rabarbermoset går utmärkt att göra dagen innan tex. Då blir själva kakbakandet genast mycket enklare och snabbare. Jag valde att göra rabarbermoset med kardemumma i, men det går att hoppa över ifall ni vill.

Syrliga vaniljrutor med rabarber

Rabarbermos:

250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
0,5 tsk hel kardemumma som du mortlar själv

Kakan:

250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljsmet:

2 dl creme fraiche
2,5 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Börja med rabarbermoset. Skär din rabarber i mindre bitar och koka upp dem tillsammans med citronsaft, vatten och socker, tills det blir ett mos. Rör under tiden. Ställ åt sidan och låt svalna (det här kan du tex göra dagen innan).

Senare samma dag, eller dag 2:

Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Blanda samman rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform med bakplåtspapper. Min form är ca 20*30 cm stor.

Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarbermoset och dra några varv med en gaffel så rabarbern fördelar sig jämnt i fyllningen.

Smula/tryck ut resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
serverar.

Syrliga vaniljrutor med rabarber
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar