11 fallgropar för nyårslöftet

-

När jag är ute och springer varje dag (springer RunStreak sedan 636 dagar tillbaka) så lyssnar jag ofta på en podd. Allt från Sommarpratare till Framgångspodden till både Styrkebyrån (de har tyvärr slutat) och Träningspodden. I något avsnitt tillbaka så rabblar Träningspodden upp 11 fallgropar för nyårslöftet som jag gärna upprepar.

Nyårslöftet som säger att personen ifråga vill ha en förändring. Ofta i hälsa och träning men punkterna går att anamma även i andra sammanhang. För enkelhetens skull så kommer jag diskutera utifrån att löftet är mera träning. Nu kör vi!

RunStreak 200 är genomfört

11 fallgropar för nyårslöftet

 1. Frigör tid för ditt nyårsmål! Om din vardag redan är fullbokad, hur ska du då få plats att träna eller att träna ännu mera? För att få tid att träning så kanske du måste sluta med något annat? Dygnet är fortfarande 24 timmar och du måste fortfarande sova dina timmar.
 2. Alla andra lyckas! Alla andra lyckas inte. Du kan och du ska inte utgå ifrån tidningsrubriker eller Facebook-annonser. Om en person har lyckats med sin förändring så har de minsann fått kämpa! Ingen får något gratis.
 3. Börja lite och öka! Om du vid nyår sätter målet att börja träna sju dagar i veckan så kommer du med största sannolikhet att misslyckas med ditt mål. Börja istället med att öka 1 eller 2 träningstillfällen i veckan. När du fått de rutinerna att funka, så öka lite igen.
 4. Träna mer på lust än på resultat! Om du inte gillar löpning, välj en annan sport eller motionsform. All träning som blir av är bättre än den träningen som inte blev av.
 5. Våga ändra ditt nyårsmål. Om du aldrig gillat löpning och så ger du nyårslöftet att springa Stockholm Marathon i början av juni så kanske du tappar lusten halvvägs. Kanske är det mera rättvist att satsa på Tjejmilen i september eller en halvmarathon under hösten? Att på några få månader komma upp i marathonform kräver passion.
 6. Vad ska andra tycka? Om du varit nyfiken på boxning fastän du är i dina bästa år så testa! Strunta i vad andra kan tänkas tycka om dina val. De flesta kommer å andra sidan förmodligen tycka att du gör helt rätt så du har inget att vara rädd/fundersam över.
 7. Motstånd i vardagen. Hur lätt är det att få till tiden att träna eller för den skull att ha råd att träna? Många gym är väldigt dyra och det är absolut inte självklart att alla har råd. Kan du välja ett mindre och billigare gym som kanske ligger närmare ditt hem? Eller kan du välja en annan träningsform? Det går att komma i utmärkt form av hemmaträning, så det ska inte glömmas bort.
 8. Orealistiska mål? Lite samma som punkt 3 och 5 ovan – Fundera på vad som faktiskt är möjligt att få in i din vardag och motivation. Men också vad som faktiskt är möjligt. Träningspodden tar upp exemplet att en nybörjare som börjar styrketräna mycket väl kan öka sina vikter med 20%. Men en person som tränat flera år kommer inte att kunna öka sina vikter med 20% utan kanske 3-4-5%.
 9. Kan hen så kan jag! Jämför dig inte med andra – vi har alla olika förutsättningar med både tid, ekonomi och kroppsliga förutsättningar. Vissa är som gjorda för löpning och kommer snabbt upp i hastighet och distans, medan du kanske får harva på i ditt tempo.
 10. Vad vill du faktiskt förändra? Försök att reda ut vad du faktiskt vill förändra – det är så lätt att säga ”jag vill träna mera”. Men varför vill du träna mera? Hur många gånger i veckan vill du träna? Sätt en siffra och om du når dit – var nöjd och klappa dig på axeln! Vill du träna för att gå ner i vikt? Finns det något annat sätt att gå ner i vikt? Kanske ändrade kostrutiner och mer promenader?
 11. Byt miljö för att få förändring. Du kanske måste pendla långt för att komma till ditt gym vilket gör att du inte tränar så ofta? Finns det något mindre (kanske mindre fancy?) som ligger närmare? Går träningen att kombinera med ditt jobb? Antingen före jobbet, under lunchen eller direkt efteråt. Det är svårt att komma hem, landa i soffan och sen försöka komma ut.
RunStreak 286
Runstreak 603

Hoppas dessa 11 fallgropar för nyårslöftet kan hjälpa dig att behålla ditt nyårslöfte! Eller ifall du redan tappat tempot, så kanske du kan börja om lite bättre förberedd?

Du kanske tror att jag gillar löpning då jag sprungit varje dag i 636 dagar? Faktum är att jag inte alls gillade löpning innan jag började, utan det var ett sätt för mig att komma ut varje dag. Jag jobbade hemifrån under våren 2020 och blev rastlös. Bestämde mig för att prova springa varje dag i en månad. Jag behövde bara springa 1,61 km (en engelsk mile) varje dag vilket kändes överkomligt. Och här står jag nu och har fortsatt springa. Det mesta går om du verkligen vill!

Ge dig själv rätt förutsättningar och bena ut vad du egentligen vill förändra så ska du se att det går lättare.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar