Jag har gjort en hel del koreansk mat under 2022 och det är såå gott! Jag får helt enkelt inte nog, utan kan äta fler och fler rätter. Blir också sugen att faktiskt besöka SydKorea en dag. Här kommer en koreansk chiliolja som du kan ha redo i kylen och servera till flera olika rätter för att tillsätta valfri styrka på maten.
Och ang Korea och att faktiskt få resa dit. Jag skulle såklart gärna åka dit för att uppleva maten ”på riktigt”, men jag är också nyfiken på gränsen upp mot NordKorea, den så kallade DMZ (Demilitarized Zone). Det är en landremsa mellan Syd- och NordKorea som ligger på den 38:e breddgraden (kan ofta vara en fråga i olika frågesporter). Fråga mig inte varför jag vill se den, för det är egentligen inget att se, men det hade ändå varit kul.
Sen är Korea också landet som ”uppfunnit” Taekwondo som jag tränade under min tonårstid och där jag till slut blev Norrlandsmästarinna 1997.
Men tillbaka till Koreansk chiliolja. Bara gör i ordning den och ha den redo i kylen inför alla koreanska rätter du vill laga.
Chiliolja
1 dl rapsolja
6 st vitlöksklyftor
4 salladslök
4-5 cm riven ingefära
1,5 msk chiliflakes
1,5 msk paprikapulver
Mät upp olja i en kastrull och lägg ner finhackade vitlöksklyftor och salladslök. Låt puttra på svag värme tills löken blivit mjuk. Ta kastrullen åt sidan och blanda ner riven ingefära och kryddorna (kan ersättas med 3 msk gochugaru men det hade jag inte hemma).