I Coop’s medlemstidning Mer Smak hittade jag ett recept på vegetariska Carnitas. Jag har provat Carnitas gjorda av kött och ville därför prova den vegetariska varianten. Och det var gott! Det tog för det första mycket kortare tid att tillaga. Och även om båda rätterna är goda, så kändes vegetariska Carnitas lättare och fräschare.
För fyra personer
2 auberginer
Carnitasmarinad
3 vitlöksklyftor
1 tsk grovriven färsk ingefära
1/2 dl vatten
1/2 dl japansk soja
2 msk koncentrerad apelsinsaft
1 msk olivolja
1/2 msk malen kanel
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
Sojasirap
1 dl japansk soja
1 dl honung
1 msk koncenterad apelsinsaft
1 tsk ättiksprit 12%
1 vitlöksklyfta
1 röd chili eller Sriracha
Valfri sallad, jag tog en Crisp-salladspåse som jag köpt dagen innan
Pitabröd alternativt tortillabröd
Ev koriander
Sätt ugnen på 175 grader och skär dina auberginer på hälften. Lägg dem med ryggen upp på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna.

Blanda ihop Carnitasmarinaden i en skål. Ta dina avsvalnade auberginer och skrapa ur dem med en gaffel, så det blir trådigt. Låt ligga tills det är dags för servering.

Blanda ingredienserna för sojasirap i en kastrull. Låt koka ihop ca 3-5 min.
När du ska servera vegetarisk Carnitas, ställ fram Carnitas, sojasirap och sallad på bordet. Låt dina gäster plocka ihop middagen i sina pitabröd (eller tortillabröd) njut av en skön stund tillsammans. Det kanske kan bli veckans fredagsmiddag?
