Silviakaka med chokladglasyr

-

Silviakaka är en favorit här hemma sedan ett par år tillbaka, när jag bakade den för första gången. Då förstod jag inte hur jag kunnat missa en så god kaka i så många år, men bättre att upptäcka den sent än aldrig – eller hur? Originalkakan är som sagt otroligt god, men jag blev ändå sugen att testa Silviakaka med chokladglasyr.

Silviakaka med chokladglasyr

Silviakaka är en otroligt fluffig och lätt bottenkaka med en makalös glasyr. Kombinationen blir magisk! Har ni inte testat att baka den, så gör det lagom till helgen och överraska era nära och kära.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl hett vatten

Börja med att sätta ugnen på 175 C (vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa din form. Jag valde en form som är 20*30 cm (ifall du tar en vanlig stor långpanna så måste du göra dubbel sats).

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

Chokladglasyr

125 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk osötad kakao
1 äggula
Valfritt strössel, jag hade superfina snöstjärnor kvar i skåpet (alt riven kokos)

Smält smöret tillsammans med florsocker, vaniljsocker och kakao. Ta bort från plattan och tillsätt äggulan under vispning. Rör om till en slät glasyr. Låt glasyren svalna, då blir den tjockare. Rör då och då.

Låt kakan kallna helt innan du breder ut glasyren i ett jämnt lager. Toppa med valfritt strössel alternativt riven kokos.

Silviakaka med chokladglasyr
Silviakaka med chokladglasyr

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar