I fredags gjorde jag en så god varm smörgåstårta med paprika och purjolök. En härlig fredagsmiddag tillsammans med ett glas bubbel gjorde fredagskvällen. Men en god smörgåstårta går alldeles utmärkt att äta som lyxig söndagsmiddag också!
En sådan här varm smörgåstårta går att göra lite på en höft – stek ihop valfria grönsaker, smaksätt med en god mjukost och gör en smörgåstårta. Det är några år sedan min förra varma smörgåstårta, men det här var så gott så jag gör nog en till snart!
1 paket Hönökaka eller liknande
1 paket bacon (går att utesluta för en vegetarisk tårta)
10 cm purjolök (använd även det gröna)
1 grön paprika
5-6 färska champinjoner
1 dl creme fraiche
1 burk färskost (150 g) med smak av paprika
3 tomater
1 mozzarella
Peppar
Börja med det som ska stekas. Skiva bacon, purjolök, paprika och champinjoner i mindre bitar och lägg i en stekpanna. Låt fräsa några minuter. Tillsätt creme fraiche och smaksatt färskost och låt puttra lite till. Smaksätt med peppar.

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en plåt (eller en ugnsform ifall du vill ställa fram den på bordet vid servering) med bakplåtspapper. Lägg ut ett bröd och sprid ut 1/3 av grönsaksröran. Lägg på ett nytt bröd och nästa lager grönsaksröra. Ett sista bröd och det sista av grönsaksröran.
Skiva tomater och lägg ovanpå grönsakerna och toppa sedan med skivad mozzarella. Dra även att par drag med pepparkvarnen.

Serverat på min egengjorda keramikfat som jag älskar!
Sätt in plåten i ugnen ca 20-25 min, tills osten har smält och den ser gräddad ut. Under tiden hinner du svänga ihop en sallad. Ta ut plåten och låt den svalna ett par minuter. Skär upp snygga tårtbitar och servera med sallad. Som sagt – detta är såå gott!

