Varm smörgåstårta

-

Fredagsmiddagen närmade sig, och då jag varit lite krasslig ett par dagar så hade jag inga idéer what so ever. Jaja, jag åkte på affären med en minimal handlingslapp och efter att ha strosat ett tag så kom jag på vad jag ville äta till middag. Jag ville äta varm smörgåstårta. Det är helgmat som man kan ha som bjudmat, lunchbjudning eller en matigare eftermiddagsfika. Gott när som helst!

Sagt och gjort, jag handlade det jag behövde och så åkte jag hem. På vägen hem fick jag samtal från min äldsta dotter Saga (som var den som kom hem med magsjukan, men som har blivit frisk) och undrade när det skulle bli middag egentligen? Jag försökte skylla ifrån mig om att jag varit sjuk ett par dagar och egentligen inte var sugen på mat, men inga undanflykter hjälpte. Hon var hungrig och det var jag som skulle lösa frågan.

Hur gör ni med middagstider? Har ni en fast tid då ni serverar middag, eller kan ni variera tiderna? En sak på vardagarna kanske, men på helgerna? Det vore intressant att få höra hur andra gör, så kommentera gärna! Under tiden kan ni läsa om, och laga, en varm smörgåstårta:

1 pkt Hönskaka med tre bitar
1-2 paket bacon
100 g champinjoner
1 gul lök
ev. chili
ev. cayennepeppar
1 ½ dl creme fraiche
1 burk creme bonjour kantarellost
3 tomater
riven ost

Börja med att hacka lök och champinjoner i mindre bitar (ev chili), samt skära bacon i strimlor. Stek först champinjoner och lök i en stekpanna tills champinjonerna har fått färg. Lägg dem åt sidan. Stek sedan baconet och häll sedan av det överflödiga fettet (valfritt). Fyll på med champinjonerna i stekpannan och blanda ihop.

Fyll på med creme fraiche, kantarellost och blanda igen. Krydda din röra med peppar och ev cayennepeppar. Smaka om det behövs salt, men då baconet är salt så är det inte säkert att det behövs.

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg en halva Hönökaka på plåten och lägg hälften av röran på brödet. Lägg på nästa Hönökaka och resten av röran. Lägg på en Hönökaka på toppen och tryck till hela smörgåstårtan en aning. Skär tomater i skivor och lägg ut skivorna på toppen och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen 20-30 min till osten blivit gratinerad.

Servera din smörgåstårta med extra sallad och gärna någon god kall sås. Då jag inte var på topp, så nöjde jag mig med skurna tomater och gurka.

Varm smörgåstårta

Visste du det här om Hönökaka?

Hönökaka är en typ av platt mjuk ljus naggad brödkaka. Den är uppkallad efter ön Hönö i Göteborgs norra skärgård, och ursprungligen bakad framförallt hos boende i skärgården. Brödet bakas i runda platta stycken, men säljs normalt i halvcirkelbitar.

Brödet började bakas på Hönö för fiskarfamiljerna och bönderna i området. Precis som med knäckebröd hålade man brödet i mitten för att kunna hänga upp brödkakorna på stänger. Man lagrade brödet länge och åt det oftast även när det hade blivit torrt och hårt. Hembakad Hönökaka brukar också färsk vara något fastare än den industriellt tillverkade. Hembakt är den fortfarande lokalt mycket populär som en sorts delikatess. Vid julmarknader och liknande tillställningar förekommer det att hembakad Hönökaka säljs i stora mängder.

Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelO’boybollar med apelsin
Nästa artikelGyroskrydda

Kommentera