Gyros är egentligen ingen maträtt vad jag vet, utan namnet på själva kryddblandningen. Väldigt vanlig i Grekland och jag har bla ätit det på restaurang Grekiska kolgrillen i Östersund. Gyroskrydda kan man använda till både fläskkött och kycklingkött, jag har provat båda med gott resultat. Kanske lite sent för att göra det idag, men blanda kryddorna i veckan så är du snabbt igång nästa helg!
Kryddblandningen rör man ihop med kryddor som oftast finns hemma i kryddskåpet, och räcker till flera middagar. Blanda ihop, använd det du behöver för en middag och lägg resten av kryddblandningen i en ren burk. Klistra på en lapp, så vet du vad det är till nästa gång.
Kryddblandning:
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Marinad:
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda
Blanda ihop marinaden och lägg ner valfritt kött däri, ju längre desto mera smak, men har du bråttom så funkar det en kort stund också. Skär köttet i mindre bitar så tar det smak fortare.
Visste du det här om Gyros?
Gyros (från grekiska γύρος som har betydelsen varv eller sväng) är en snabbmatsrätt inom det grekiska köket, bestående av skivat fläskkött, ibland kyckling eller lamm, som tillagas på ett roterande spett och ofta serveras i pitabröd med olika tillbehör. Den vanligaste gyrosen består av kött, pommes frites, tzatziki, tomat och lök men regionala skillnader och kundens egna urval förekommer.