Pinnochiotårta med Lemon Curd och lakrits

-

I veckan som passerade så passade Daniel på att fylla 42 år. Han var på resande fot så firandet fick förpassas till helgen istället. Och på helgen så hade hans båda föräldrar också hunnit ta sig norrut till samma breddgrad. Släktfirande med nästan alla närvarande alltså. Oftast så bakar jag ingen tårta till födelsedagar längre, men denna gång bakade jag en magiskt god pinnochiotårta med Lemon curd och laktris. Yummie!

Det är egentligen en klassisk Pinnochiotårta men jag valde att lägga lakritsgrädde mellan lagren och sen toppa med lakritschoklad. Men vi tar det från början:

Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning:
3-4 dl grädde (jag tar lite mindre då jag inte vill ha för mycket grädde)
Ca 1 tsk lakritspulver
1-2 dl lemon curd (köpt eller hemmagjord)
Fazer chokladkaka med hallon och lakrits
Hallon

Botten: Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller en något mindre form (min är 36*27 cm). Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till bottnen i långpannan/formen med bakplåtspapper. Bred över marängen toppigt.

Pinnochiotårta med Lemon Curd och lakrits

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35-45 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en pannkaksspade och låt den sedan kallna på pappret.

Lägg gärna ihop tårtan ett par timmar innan servering. Dela kakan på mitten och lägg över den ena halvan på det fat du vill servera ifrån. Jag använde en bricka. Klicka ut Lemon curd och bred ut i ett hyfsat jämnt lager. Vispa hälften av grädden och smaksätt med lakritspulver. Bred grädden över Lemon curden och lägg sedan på den andra halvan kaka. Hit kan du förbereda innan middagen.

Garnering: Vispa den andra halvan grädde och fördela uppepå och ev runt tårtan. Hacka chokladen och sprid ut och toppa med fina hallon. Servera din pinnochiotårta med Lemon Curd och lakrits och lyssna med dina gäster om de känner lakritstonen i mellanlagret. I mitt tycke så blev det alldeles lagom.

Pinnochiotårta med Lemon Curd och lakrits
Rosor Solros
Daniels födelsedagsbukett, enkel och oerhört stilfull
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar