Vad menas med veganskt vin? Här är svaret!

-

Det har börjat dyka upp fler och fler viner på Systembolaget som är märkt som veganskt vin. Jag har funderat lite på det ett tag – hur kan ett vin som är gjort på druvor inte vara veganskt? Druvorna är ju veganska, så då borde slutprodukten också vara vegansk?

Veganskt vin

Här är svaret

Jag hade helt rätt i min fundering. Det klart att vindruvorna är veganska. Det som gör skillnaden är då vinet ska klarnas strax innan buteljering. Så här säger Systembolaget:

När druvsaften jäser så bildas proteiner. Detta protein gör att vinet blir grumligt. Helt ofarligt. Men grumligt vin känns inte så attraktivt för oss vindrickare som istället vill ha ett klart vin att dricka. För att få bort grumligheten så behöver vinet klarnas och filtreras innan buteljering. För att klarna vinet används ofta animaliska proteiner (ex mjölkprotein, äggvita, isinglass från fiskens simblåsa eller kitin från skaldjur) då dessa suger åt sig vinets proteiner som en magnet. Det tillsatta proteinet sjunker till botten och kan därmed tas bort. Protein avlägsnar protein vill säga.

Så hur gör man då för att få ett veganskt vin?

För att klarna ett vin och fortfarande kunna kalla det veganskt, så använder man istället ärtprotein, aktivt kol eller den vulkaniska leran Bentonit. Klarning kan även ske med olika enzymer eller syntetiska preparat.

Alternativt får tiden ha sin gilla gång och grumligheterna får sakta sjunka till botten. Därefter filtreras de bort på naturlig väg, utan tillsatser. Så fungerar till exempel ett naturvin.

Hur väljer jag ett veganskt vin?

Att välja ett veganskt vin är väldigt enkelt. Producenterna är måna om att märka ut sitt vin att det är just veganskt. Du kan därför läsa på flaskan eller boxen att du väljer rätt. Du kan också söka efter ordet Vegan på Systembolagets hemsida så får du träff.

Sista ordet är inte sagt

Citat från Arvid Nordquist:

Ett veganskt vin är alltså ett vin som inte har varit i kontakt med något animaliskt under tillverkningen. Ja. Och nej. Ibland är det annat som avgör om ett vin anses vara veganskt eller inte.

Bollinger häst
Här är en av ardennerhästarna som håller vinåkern i trim hos champagnehuset Bollinger. Foto: Eric Zeziola

Inom ekologisk och biodynamisk vinodling används ofta djurgödsel, eller ankor som betar mellan vinrankorna för att hålla borta skadedjur. Att champagnehuset Bollinger plöjer sina vinåkrar med hjälp av ardennerhästar bidrar till att deras produkter inte kan bli veganska, som regelverket ser ut där. Bara för att ta ett exempel.

Till syvene och sist handlar det om hur pass strikt man vill vara. En lakto-vegetarian kan dricka viner som har klarnats med mjölkprotein, men inte ägg eller fisk. Om personen också bryr sig om det förekommer djur i vingården, ja, då blir det lite mer komplicerat.

Jag hoppas att ni blivit lite klokare med denna text, det blev iaf jag. Jag köper både veganskt och ickeveganskt vin – det jag brukar leta efter är istället ekologiska viner och naturviner.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar