Skördefest 2022

-

I helgen så har vi åkt runt på Skördefest 2022. Skördefesthelgen inträffar i september varje år och innebär att olika gårdar bjuder hem besökare till gården. Vi får träffa olika djur som hör hemma på gården samt köpa grönsaker och marmelader samt ostar som gården producerat. Direkt från producenten till kunden alltså.

Det är också väldigt rofyllt att strosa omkring på en bondgård bland växter och djur. Då jag är uppväxt på en bondgård, så känner jag mig lite som hemma ändå.

Så varsågoda, här kommer ett bildrikt inlägg med bilder från sköna Jämtland och Skördefest 2022!

Fru Julianas gårdscafé

Igår lördag så hann vi bara besöka en gård då vi var lite segstartade hemifrån. Fru Julianas gårdscafé i Brynje strax utanför Östersund bjöd på fint väder. Några externa utställare sålde både sylt, småkakor, godis, hemsydda mössor, honung och kryddor. Här hittade jag till exempel en påse Bockhornsklöver. En krydda som ofta finns i indiska recept och som jag inte hittat förut.

Förutom utställare så fanns både bageri och café där vi stannade till. Vi köpte varsin laxstut och kaffe som en sen lunch/matigt fika. Ett mysigt ställe jag gärna åker tillbaka till!

Men vem var Juliana egentligen? Det fanns en informationstavla, så det är bevisligen fler än jag som undrar, som berättade om Juliana. En tidigare ägare av gården (slutet av 1800-talet till 1940) tillsammans med sin man Henning och sju barn. Men dagens ägare har hittat texter om att det Juliana som var herre på gården och den som bestämde.

Färjestans gård

Färjestans gård i Eriksberg strax hitom Stugun fick vår första söndagsbesök. Också en mysig gård med sällskapliga får, en hantverksstuga samt både fika och mat. Vi festade loss på en palsternackssoppa med tomatfoccacia ute i trädgården.

Jag köpte med mig en handvävd disktrasa i lin då jag spanat efter virkade disktrasor ett tag. Fördelen med en vävd eller virkad disktrasa är att den går att tvätta i 60 grader och så är den som ny igen. I flera år.

Daniel fick en ny kompis. Ett av fåren tryckte ut huvudet genom staketet och njöt av Daniels kliande fingrar. Om den hade kunna kurra, så gjorde den garanterat det!

Kyrkås Kulturgård

Kyrkås Kulturgård har jag hört många gånger men inte besökt förut. Här hittade vi först det gamla huset från 1826. En rundvandring bland sängskåp och in i biblioteket med väldigt gamla böcker! När vi kom utomhus igen så hittade vi både externa utställare som sålde havtorn, olivolja och ostar men även gården som sålde mat eller fika.

Vi hade redan ätit lunch och det var tur, för de hade haft så många gäster så maten hade i princip tagit slut. Vi gick istället in i caféet och festade loss på en rabarberpaj och en blåbärspaj. Med vaniljsås såklart!

Skördefest 2022

Två dagar och tre olika gårdsbesök. Vi hittade vänner och bekanta för korta pratstunder men fick även lära känna nya fina platser. Jag längtar redan till nästa september då vi får upptäcka ännu fler smultronställen i Jämtland och Härjedalen.

Om du vill se ytterligare gårdar i Jämtland så besökte jag fyra andra förra året. Skördefest 2021.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar