Palak Paneer som Meatfree Monday

-

Förra veckan var jag till Willy’s och handlade mat. Då sprang jag på osten Paneer som jag velat testa länge. Det är en indisk ost och rätten Palak Paneer verkar vara otroligt vanlig i Indien. Alltid spännande med nya smaker och nya ingredienser, så jag köpte direkt. Skulle du inte hitta Paneer, så funkar det att köra tofu eller grillost också.

Receptet hittade jag hos Vegomagasinet. Chefredaktören Mattias bor tillsammans med Aman som kommer från Indien och därför känns deras indiska recept verkligen på riktigt. Jag har kopierat in deras recept men skrivit kommentarer där jag ändrat till det jag hade hemma.

Gör så här:

400 g tärnad paneer eller fast tofu
neutral olja att steka i

Spenat
400-500 g spenat (fryst går bra men ta fram påsen så spenaten hinner tina)
1 grön chilifrukt, finhackad (här tog jag taco-jalapeño’s på burk)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hackad ingefära
2-3 dl vatten

Tadka
1⁄2 dl neutral olja
1 tsk hel spiskummin (jag tog malen spiskummin istället)
1 lök, finhackad
1⁄2 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk chilipulver
en nypa hing/asafoetida, kan uteslutas
1⁄2 tsk garam masala
1 tsk salt

Servering
kokt ris eller roti/chapati
Eller rostat bröd

Häll ner spenat, chili, vitlök, ingefära och vatten i en blender och mixa allt till
en slät puré. Ta lite vatten i taget, bara så att mixern kan jobba. Enklast är för övrigt att göra det här i omgångar tills allt är mixat. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.

Fräs paneer eller tofu i lite olja så att den får fint med färg. Lägg åt sidan.

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.

Rör ner lök och låt fräsa med tills den mjuknar. Krydda med gurkmeja, chilipulver, hing/asafoetida och garam masala. Låt fräsa på i en minut.

Häll ner spenatpurén och paneer eller tofu. Låt puttra på i några minuter. Såsen ska tjockna och har du en för rinnig sås är det bara att låta den puttra på i några minuter till. Smaka av med salt.

Servera med ris eller roti/chapati. Fungerar också att äta tillsammans med rostat bröd (lite som chili con carne) – då är det också gott med någon klick creme fraiche.

Palak Paneer som Meatfree Monday
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar