Grönkålspaj med Västerbottensost

-

Här kommer ett sista julinlägg, en grönkålspaj med Västerbottensost. Eller jul och jul förresten? Både grönkål och Västerbottensost är så gott så man kan äta det utanför juletider, eller hur?

Den här gången hade dock min grönkål börjat sjunga på sista versen och vissa blad var lite gula. Så jag passade på att laga en enkel och riktigt god paj som middag igår.

Först min vanliga pajdeg:

100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl (eller valfritt lite grövre mjöl, allt för att få in lite fibrer)

Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli rumsvarmt. Blanda ihop smöret med grahamsmjöl och vetemjöl och tryck sedan ut degen i en pajform. Om du har tid så kan du sätta in den blandade degen i kylen en stund, så smöret blir lite hårdare, men det funkar utan detta steg också.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajdegen i tio minuter utan fyllning.

Grönkålsfyllning

Ca 300 g grönkål
1-2 vitlöksklyftor
Ev oliver
3 ägg
2 dl grädde
Salt & peppar
Riven Västerbottensost

Plocka grönkålen till mindre bitar och sätt igång en stekpanna. Ta i lite olja och lite vatten i stekpannan och låt grönkålsbitarna fräsa några minuter. Sista minuten kan du lägga i hackade vitlöksklyftor också. Lägg grönkålsfräset i ditt förgräddade pajskal. Dela oliver på hälften och strö ut över grönkålen.

Vispa ihop ägg, grädde och salt & peppar. Ta i riven Västerbottensost i äggsmeten och blanda runt. Häll ut äggsmeten över grönkålen och försök på osten i ett jämnt lager. Sätt in pajen i ugnen tills den har fått en gräddad yta, ca 20-25 min.

Grönkålspaj med Västerbottensost

Servera din grönkålspaj med Västerbottensost tillsammans med en god sallad. Väldigt vackert att garnera med granatäpplekärnor också.

Grönkålspaj med Västerbottensost
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar