Saga skulle ha en tävling i sin restaurangklass, där hon bidrog med gravad öring. Öringen hade hon fått av sin farmor och farfar som fiskar mycket i Jämtland. När det blev lite öring kvar, så valde vi att äta rårakor med gravad öring på en tisdagkväll. Jag kan meddela att det var heeelt ok vardagsmat! Med andra ord väldigt gott!
Vill du laga detta, så börja med att grava fisken (fisken bör också ha varit fryst minst två dygn innan). Kanske är det lättare att få tag i vildfångad lax och det är ju lika gott. Alternativt om ni köper färdiggravad fisk i butik.
Gravad öring
2 öringar
1 dl strösocker
0,5 dl salt
20 svartpepparkorn
Filéa öringen och lägg den med skinnsidan ner i ugnsform eller i en påse. Blanda ingredienserna till gravningen och klappa sedan in både framsidan och baksidan av öringen. Lägg påsen i kylen (på en tallrik eller bricka) och låt gravas i två dygn. Vänd ett par gånger om dagen och var beredd på att öringen vätskar av sig en aning.
Efter två dygn kan du skiva fisken i tunna skivor och förbereda rårakorna.
Rårakor
800 g potatis
1 tsk salt
Olja för stekning
Skala och riv potatisen på ett rivjärn. Blanda i salt.
Häll i olja i en stekpanna (gärna gjutjärnspanna) och låt oljan bli varm. Oljan klarar högre stektemperatur än smör, vilket är bra i det här läget. Klicka sedan ut en sked potatisriv i stekpannan, platta till och stek rårakornas båda sidor. De ska bli genomstekta, frasiga och läckert bruna. Klart!
Servering
Gravad öring
Smetana
Finhackad rödlök
Tångrom
Finhackad dill
Lägg upp två rårakor på varje tallrik. Lägg på gravad öring, en klick smetana, finhackad rödlök och tångrom. Toppa med finhackad dill. Servera rårakor med gravad öring som en festförrätt – för så gott är det!