Rårakor med gravad öring

-

Saga skulle ha en tävling i sin restaurangklass, där hon bidrog med gravad öring. Öringen hade hon fått av sin farmor och farfar som fiskar mycket i Jämtland. När det blev lite öring kvar, så valde vi att äta rårakor med gravad öring på en tisdagkväll. Jag kan meddela att det var heeelt ok vardagsmat! Med andra ord väldigt gott!

Vill du laga detta, så börja med att grava fisken (fisken bör också ha varit fryst minst två dygn innan). Kanske är det lättare att få tag i vildfångad lax och det är ju lika gott. Alternativt om ni köper färdiggravad fisk i butik.

Gravad öring

2 öringar

1 dl strösocker
0,5 dl salt
20 svartpepparkorn

Filéa öringen och lägg den med skinnsidan ner i ugnsform eller i en påse. Blanda ingredienserna till gravningen och klappa sedan in både framsidan och baksidan av öringen. Lägg påsen i kylen (på en tallrik eller bricka) och låt gravas i två dygn. Vänd ett par gånger om dagen och var beredd på att öringen vätskar av sig en aning.

Efter två dygn kan du skiva fisken i tunna skivor och förbereda rårakorna.

Rårakor

800 g potatis
1 tsk salt
Olja för stekning

Skala och riv potatisen på ett rivjärn. Blanda i salt.

Häll i olja i en stekpanna (gärna gjutjärnspanna) och låt oljan bli varm. Oljan klarar högre stektemperatur än smör, vilket är bra i det här läget. Klicka sedan ut en sked potatisriv i stekpannan, platta till och stek rårakornas båda sidor. De ska bli genomstekta, frasiga och läckert bruna. Klart!

Servering

Gravad öring
Smetana
Finhackad rödlök
Tångrom
Finhackad dill

Lägg upp två rårakor på varje tallrik. Lägg på gravad öring, en klick smetana, finhackad rödlök och tångrom. Toppa med finhackad dill. Servera rårakor med gravad öring som en festförrätt – för så gott är det!

Rårakor med gravad öring
Sagas servering med en råraka – en lite mera skolad och snygg uppläggning

Rårakor med gravad öring
Min servering med två rårakor
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar