Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

-

När Saga och jag var på Gotland i november så gjorde vi så mycket roligt. Vi tog en sen tur upp till Fårö och såg några raukar i mörkret, vi var med på tryffeljakt tillsammans med hunden Olle och vi åt en otroligt god avsmakningsmiddag på Lilla Bjers. Bland annat.

Lilla Bjers är en gård som ligger ca sju km söder om Visby, som erbjuder både restaurang och försäljning av gårdens produkter. Då vi hade en hyrbil över helgen så blev det enkelt att ta oss fram och tillbaka. Lilla Bjers har fått flera utmärkelser, bland annat Best Organic Restaurant in EU 2022, så vi klev in med höga förväntningar.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers liknar väldigt mycket avsmakningsmiddagen på Nästgårds strax utanför Östersund – samma upplägg med en kortfattad meny och fantastiska smårätter som byter av varandra i lagom takt.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Som aptitretare så kom först varsin cocktailtomathalva med gravad äggula och schalottenlök. Vi fick även in deras hembakta bröd med ett gott brynt smör-smör.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Ganska tätt inpå kom sedan en ytterligare aptitretare. Ett potatisbröd med fermenterad potatiskräm, potatiscrisp och picklade senapsfrön. Och här tog jag också årets vackraste bild på Saga av bara farten.

Saga Lilla Bjers

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Nästa rätt var den första rätten som fanns namngiven på kvällens meny. En rätt med eldad rotselleri och brysselkål, picklade fläderblommor och skummad rotselleri på toppen. Lätt, fräscht och väldigt gott!

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Nästa väldigt vackra rätt kom in. En eldad morot med ramslöksmajonnäs, fermenterad morots och chili (hot sauce), pommes pinnes samt dahlia och tagetes som dekoration.

Nästa rätt som kom in var svårfotograferad då allt gick i samma ton. Det är en rökt saltbakad rödbeta, valnötter, picklade druvor, purpurkål och paprikapulver. Men även om allt gick i samma färgskala, så passade smakerna ihop väldigt bra.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Nästa rätt som kom in var en mellanrätt som jag tydligen glömt dokumentera. God var den iaf och värd att visa upp på bild.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Efter alla dessa oerhört goda smårätter så kom varmrätten in. En tallrik med rådjursinnanlår från Gotland, palsternacka, picklad kålrabbi med färskost (färskosten smaksatt med rosmarin och honung) vikta som små blommor samt steklök. Såklart också väldigt gott!

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers
Vackra små blommor av picklad kålrabbi med smaksatt färskost i mitten

Till slut dags för efterrätten *2. Först ut en munk fylld med en kräm av fänkål, serverad med hallonglass och hallonsås. Det var gott, men kanske den rätt som jag inte riktigt klickade med.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Sista sista rätt innan vi rullade ut till bilen blev sedan en god och klassisk morotskaka med färskost på toppen.

Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers

Vi avslutade vår goda kväll vid kassan där vi också fick chansen att prata med de två servitörerna samt en av kockarna. Då både Saga och jag är väldigt matintresserade så är det roligt att få höra lite om hur det går till bakom kulisserna.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar