När Saga och jag var på Gotland i november så gjorde vi så mycket roligt. Vi tog en sen tur upp till Fårö och såg några raukar i mörkret, vi var med på tryffeljakt tillsammans med hunden Olle och vi åt en otroligt god avsmakningsmiddag på Lilla Bjers. Bland annat.
Lilla Bjers är en gård som ligger ca sju km söder om Visby, som erbjuder både restaurang och försäljning av gårdens produkter. Då vi hade en hyrbil över helgen så blev det enkelt att ta oss fram och tillbaka. Lilla Bjers har fått flera utmärkelser, bland annat Best Organic Restaurant in EU 2022, så vi klev in med höga förväntningar.
Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers liknar väldigt mycket avsmakningsmiddagen på Nästgårds strax utanför Östersund – samma upplägg med en kortfattad meny och fantastiska smårätter som byter av varandra i lagom takt.
Avsmakningsmiddag på Lilla Bjers
Som aptitretare så kom först varsin cocktailtomathalva med gravad äggula och schalottenlök. Vi fick även in deras hembakta bröd med ett gott brynt smör-smör.
Ganska tätt inpå kom sedan en ytterligare aptitretare. Ett potatisbröd med fermenterad potatiskräm, potatiscrisp och picklade senapsfrön. Och här tog jag också årets vackraste bild på Saga av bara farten.
Nästa rätt var den första rätten som fanns namngiven på kvällens meny. En rätt med eldad rotselleri och brysselkål, picklade fläderblommor och skummad rotselleri på toppen. Lätt, fräscht och väldigt gott!
Nästa väldigt vackra rätt kom in. En eldad morot med ramslöksmajonnäs, fermenterad morots och chili (hot sauce), pommes pinnes samt dahlia och tagetes som dekoration.
Nästa rätt som kom in var svårfotograferad då allt gick i samma ton. Det är en rökt saltbakad rödbeta, valnötter, picklade druvor, purpurkål och paprikapulver. Men även om allt gick i samma färgskala, så passade smakerna ihop väldigt bra.
Nästa rätt som kom in var en mellanrätt som jag tydligen glömt dokumentera. God var den iaf och värd att visa upp på bild.
Efter alla dessa oerhört goda smårätter så kom varmrätten in. En tallrik med rådjursinnanlår från Gotland, palsternacka, picklad kålrabbi med färskost (färskosten smaksatt med rosmarin och honung) vikta som små blommor samt steklök. Såklart också väldigt gott!
Till slut dags för efterrätten *2. Först ut en munk fylld med en kräm av fänkål, serverad med hallonglass och hallonsås. Det var gott, men kanske den rätt som jag inte riktigt klickade med.
Sista sista rätt innan vi rullade ut till bilen blev sedan en god och klassisk morotskaka med färskost på toppen.
Vi avslutade vår goda kväll vid kassan där vi också fick chansen att prata med de två servitörerna samt en av kockarna. Då både Saga och jag är väldigt matintresserade så är det roligt att få höra lite om hur det går till bakom kulisserna.