Mitt vykort från Polen

-

Fram till för några år sedan så levde Kerstin. Min pappas kusin som bodde själv i Stockholm. En snäll gammal tant som jag lärde känna när jag var 20 år och behövde en sovplats en natt då jag skulle söka jobb. Efter det dygnet höll Kerstin och jag kontakt och jag skickade alltid vykort från mina resor. Kerstin finns inte längre så här kommer mitt vykort från Polen i digitalt format istället.

Vi har hunnit med mycket på några få dagar och det finns nog de som kallar oss rastlösa och att vi har myror i brallan. Men både Daniel och jag vill hinna se och uppleva mycket på våra resor, så planering är en del av förberedelserna.

Denna gång åkte vi från Frösön på torsdag eftermiddag och landade endast några timmar senare i Warszawa, efter en kort och smidig transfer på Arlanda. Vi tog flygbussen från Chopin Airport in till stan och från busshållplatsen var det bara 200 m till vårt hotell. Kalimera, en hemtrevlig grekisk restaurang fick servera en god middag. Jag valde musslor denna gång, riktigt bra mat både för mig och för miljön.

Kalimera musslor

På fredagen tog vi snabbtåget till Krakow, en väldigt mysig stad där vi fick känna på årets sommarvärme. Vi strosade in i gamla stan och till Europas största torg och åt både Bubble waffles och en krämig donut längs vägen. Innan vi bytte om för vår middag, så skulle också dagens RunStreak göras. Denna gång dag 183 i min andra omgång.

På lördagen sen, så var resans viktigaste punkt. Vår guidade resa till Auschwitz och Birkenau. Det finns så mycket att säga om denna tragiska tid i modern historia men jag har inte bestämt hur mycket jag kommer att skriva om vårt besök. Det bästa är att själv besöka lägren och se med egna ögon. Så länge får ni den klassiska skylten från Auschwitz och tågrälsen in till döden i Birkenau. Boskapsvagnen rymde ca 70-80 tätt packade människor med bagage som tyskarna transporterade från sina ockuperade områden.

Tillbaka i Krakow så åt jag den godaste sushi jag någonsin ätit, på Hana Sushi i Krakows judiska kvarter. För nästan inga pengar.

Vi fick plats under restaurangens körsbärsträd och jag beställde 10 bitar av kockens val. På min tallrik ligger både tonfisk, bläckfisk, seabass, tofu, räka och avokado. Så fräscht och gott!

Ett nytt snabbtåg tillbaka till Warszawa för att hinna upptäcka även den här staden i Polen. Vi strosade längs turistgatan Krakowskie Przedmiescie till kungliga slottet. Pizza Hut fick bli en enkel middag innan vi uppsökte Raffles Hotel för en Singapore Sling.

Det är ändå kontrasterna som gör livet tycker jag. Att ena stunden sitta i ett snöigt Östersund för att ett dygn senare strosa med glass i Krakow. En standardpizza på uteserveringen bland hungriga duvor för att en timme senare sitta på ett av världens lyxigaste hotell och dricka Singapore Sling i lugn och ro. Livet ändå!

Sista dagen i Polen idag och vi har inga planer. Vi ska uppsöka ”den okände soldaten” och läsa mera kring de båda världskrigen. Både de krigen och även det nuvarande kriget i Ukraina blir så mycket mera påtagligt i Polen. Igår passerade vi en ukrainsk pojke som spelade gitarr riktigt bra och samlade pengar till sin familj. Såklart fick han en peng av oss.

Pojke från Ukraina
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar