Svartvinbärssylt till vintern

-

Jag vet att min mamma tyckte bättre om de svarta vinbären än de röda vinbären som vi hade på vår tomt. Vi barn förstod ingenting, de röda var ju mycket godare? Men kanske hade det med ålder att göra, för idag gillar jag de svarta vinbären bättre än de röda också. Idag var jag ute och plockade i vår trädgård och kom in med en liten bunke. Jag hade först tänkt frysa in dem som de är, men så kom idén om att koka svartvinbärssylt till vintern och vinterns goda mat.

Frysen blir fort full dessutom och sylten kan jag förvara i skafferiet. Jag gör som min mamma gjorde. Ställer de tomma rena syltburkarna i ugnen, 100 grader, medan sylten kokar. Då har alla bakterier dött då man fyller kokhet sylt ända upp till kanten. Sätt på plastfolie, skruva på locket och ställ syltburken upp och ner för att svalna. Nu hjälper sylten till att hålla ingången tät och inga bakterier kommer att komma in i syltburken. Så enkelt och så bra! Vår gamla generation visste vad de höll på med!

Men sylten då? Jo, jag gjorde så här:

Ca 400 g svarta vinbär
1 dl vatten
Ca 300 g socker (helst syltsocker men jag hade inget hemma)
0,33 tsk Atamon för konservering

Lägg vinbären i en kastrull tillsammans med vatten och låt småputtra tills bären gått sönder. Häll i socker och låt koka ca 5 min. Skumma bort ev skum på ytan (det är skräpet som kommer upp i form av skum, så bra att ta bort).

Svartvinbärssylt till vintern

Ta kastrullen av plattan och vispa ner Atamonpulvret. Klart att hälla upp på de varma burkarna. Häll sylt ända upp till kanten på alla burkarna och sätt sedan plastfolie ovanpå. Skruva på locket och vänd burken upp och ner. Klart! Nu har du iaf 1 burk redo för vintern. Den burk som inte gick att fylla ända upp till kanten får du börja använda redan nu. Förvara i kylen.

Svartvinbärssylt till vintern

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar