När jag kokade svartvinbärssylt häromdagen så råkade jag på Malins sida där hon berättar om sina svartvinbärskolagrottor och jag blev såklart sugen att prova. Kolakakor är ju en stor favorit hos mig, så det måste bara bli gott att kombinera med den goda sylten. Sagt och gjort, jag kopierade Malins recept och satte igång. Och om de blev goda? Verkligen jättegoda! Lova mig (och Malin) att ni testar dem.
Malin rekommenderar att ställa in plåten i kylskåpet i ca 20 min, så de färdiga grottorna hinner stelna innan de sätts in i ugnen, vilket jag gjorde. Men mina kakor flöt ut precis som Malins kakor gjorde, så jag tänker att man lika gärna kan sätta in dem i ugnen direkt.
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en plåt med ett bakplåtspapper på. Rör ihop smör, socker och sirap först. Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ihop till en deg.
Dela degen i jämnstora delar och rulla till bollar. Lägg dem på plåten med mellanrum och gör groppar i varje boll. Fyll på med sylt. Sätt in plåten mitt i ugnen för gräddning.
Låt svalna på plåten och sen är det bara att ställa fram på fikabordet. Var beredda på att dina svartvinbärskolagrottor kommer att ha en rykande åtgång!


