Vi fortsätter väl på temat röda vinbär ett litet tag till. Mina vinbär börjar ha gjort sitt plus att fåglarna kommer vilken minut som helst och äter tomt på grenarna. Jag svängde ihop en vinbär- och morotsmarmelad för att kunna servera till ostbrickan i höst. Tyvärr så hade jag bara för stora burkar kvar och därmed inte samma hållbarhet. Jag får helt enkelt äta upp marmeladen fort!
Jag hittade receptet hos Ica och gjorde ungefär halva satsen, men jag kopierar in Ica’s recept så gör ni som ni vill.
1 kg röda vinbär (1 kg motsvarar ca 1,7 liter)
1 dl vatten
1/2 kg späda morötter
1 l socker (1,1 l motsvarar ca 1 kg)
3 cm vaniljstång (själv tog jag 1 tsk vaniljsocker)
2 krm natriumbensoat
Koka vinbär och vatten under lock i 25 minuter. Sila bort bären och behåll saften i en ny ren kastrull.
Skala och riv morötterna fint. Blanda vinbärssaft, morotsriv, socker och vaniljstång i en gryta. Koka ca 20 minuter tills det tjocknar. Lyft upp vaniljstången. Blanda i natriumbensoaten och häll upp på rena burkar.