Igår var jag till min butik för att handla och hittade färdiga hamburgare på kort datum. Perfekt då jag inte riktigt hade någon plan för middagen samma dag. Sagt och gjort, jag handlade hamburgarna och åkte hem. För att göra middagen lite roligare så valde jag att göra Pommes Allumettes till våra burgare.
Vad tusan är då Pommes Allumettes kanske du undrar? Jo, det är helt enkelt potatisstrips, men de är mycket tunnare. Tändstickstunna strips som är krispiga och väldigt mycket godare än sina tjockare vanligare kusiner.
5 medelstora potatisar
Olja för fritering
Salt
Det är lite jobb att skära alla potatisar i tändstickstunna strips men det går ändå rätt fort. Skär först potatisen i tunna skivor och sen kan du lägga ihop 3-4 skivor och skära stavarna genom alla skivor samtidigt. Lägg stripsen i en skål med vatten, så potatisstärkelsen sköljs bort.
Strax innan fritering så ställer du in din fritös på 180 grader. Ta upp dina strips ur vattnet och lägg över dem på en ren handduk. Tryck lite lätt med handduken, så potatisen torkar och lägg sedan lite i taget i fritösen (eller om du använder en kastrull med olja i).
Låt dina Pommes Allumettes bli gyllenbruna och lägg sedan över i en skål. Salta och rör om bland stripsen. Vi valde att servera Pommes Allumettes till våra burgare och serverade även en chilimajonnäs på sidan – allt med det amerikanska valet på TV:n i bakgrunden (USA är väl ändå väldigt förknippat med burgare). Jag hade även handlat julmust samma förmiddag, så vi öppnade första flaskan till våra burgare – nu preppar vi mer och mer för jul.