Jag har bakat mera bröd senaste halvåret än jag någonsin har gjort förut. Grunden var att Saga bakade ett väldigt enkelt och gott nattjäst bröd och det är samma recept som jag fortsatt med. Den här gången ville jag dock prova att baka bröd i gryta, något som jag aldrig provat förut. Det visade sig vara jätteenkelt och blev så gott!
Jag använde samma recept som på mina tidigare frallor och tog ca 3/4 av degen och la i grytan. Den sista fjärdedelen blev till fyra vanliga frallor.
1/8 av ett jästpaket
6,4 dl (eller 640g för att vara exakt) vatten
3 tsk (22 g) salt
Ca 14 dl (840g) vetemjöl
Blanda ihop degen, lägg på plastfolie och sätt din klocka på 20 min. Efter dessa 20 min så tar du bort plasten och drar lite i degen. Plast och nya 20 min. Nya drag i degen och sen ytterligare 20 min under plast. Efter dessa sista 20 min så ställer du in bunken i kylskåpet och låter degen jäsa över natten.
Dagen därpå så du på ugnen i 220 grader och sätter in en gjutjärnsgryta med locket på i ugnen. Ta ut din deg på bänkskivan och vik den försiktigt ett par gånger. Skär av 3/4 av degen och lägg på ett bakplåtspapper. Sista fjärdedelen kan du göra mindre frallor av och lägg på att annat bakplåtspapper.
Ta ut den varma grytan och lägg ner hela bakplåtspapperet i grytan. Skär eventuellt ett snyggt mönster med ett rakblad eller sätt in brödet precis som det är (det gjorde jag, huvudsaken brödet blir gott). Häll gärna ett glas vatten i en ugnsform i botten på ugnen. Då bildas ånga och brödet jäser upp bättre.
Låt grädda i ca 40 min eller när brödens innertemperatur är 98 grader (jobba gärna med termometer, det är så trist om brödet inte riktigt är klart när du skär upp det), ta ut och låt brödet vila ca 1 h. Skär sedan upp brödet och njut av att du kan baka bröd i gryta. Det här kommer jag att göra fler gånger, jag lovar!