Vörtbröd utan jäsning

-

Daniel ska på julfest och där kör de julbord tillsammans. Alla tar med något och så delar de glatt. Den här gången har Daniel signat upp sig på vörtbröd. Jag har inte riktigt det i min tradition kring jul, men det är ju gott ändå. Man är väl aldrig för gammal för att lära känna nya traditioner? Jag fick tips om Lindas matblogg och hennes vörtbröd utan jäsning. Jag kopierade hennes recept men gjorde dubbel sats. En form utan russin och den andra med russin.

Så mitt tips är att du bakar bröd i helgen och sen stoppar det i frysen. Det är så mycket som ska hinna fixas de sista dagarna innan jul, så det är så skönt med sådant som redan är klart och redo. Dela limpan i två delar, så kan du ta upp lite lagom från frysen.

Vörtbröd utan jäsning, 1 form

3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk mald kardemumma
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter (mörkt öl)
2 dl filmjölk 

Fyllning (kan uteslutas)
1 dl russin

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet. Blanda ner russinen (kan uteslutas). Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

Grädda brödet längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt den svalna i formen. Låt brödet  kallna helt innan du skär det i skivor.

Vörtbröd utan jäsning
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar