På gårdagens Alla hjärtans dag så åt vi faktiskt tvårättersmiddag. Först ut var min asiatiska Toast Skagen och till varmrätt åt vi Oxfilé tournedos med pepparsås. Efter det var vi så mätta så vi inte orkade den mint-kladdkaka jag bakat i torsdags.
Även det här receptet har jag hittat hos Catarina König och bara kopierat. Sen fick Daniel vara med för att steka köttet och lärde sig även att ösa köttet under stekning. Allt blev såå gott!
Köttet
Ca 400 g oxfilé
2 msk smör
0,5 vitlöksklyfta, krossad
1,5 kvistar färsk timjan
Shoestrings
3 potatisar, stora, fasta
2,5 dl rapsolja
Pepparsås
0,5 msk grönpeppar, torkad (jag använde bara torkad grönpeppar)
0,3 msk grönpeppar i lag
1 msk smör, att fräsa i
1 krm svartpeppar
0,3 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
2 msk sherry, t ex bristol cream
2 dl vispgrädde
0,5 msk oxfond
1,5 droppar kinesisk soja
Vitlöksfrästa haricots verts
75 g haricot verts
12,5 g smör
0,5 vitlöksklyfta, krossad
Salt & peppar
Pepparsås
Stöt den torkade grönpepparn i en mortel, ta bort och stöt även den blötlagda grönpepparn. Hetta upp en stekpanna och fräs båda grönpepparsorterna i en klick smör för att plocka fram smakerna. Tillsätt tomatpuré och låt rostas med i pannan.
Tillsätt sherryn, låt bubbla upp och ha sedan i hälften av grädden. Tillsätt fond, dijonsenap och nymalen svartpeppar. Tillsätt resterande grädde successivt och låt koka ihop till en fin sås. Smaka av med salt och ett par droppar kinesisk soja.


Köttet
Sätt ugnen på 125 grader varmluft. Salta köttet runt om. Bryn på köttet runt om i en het stekpanna i en klick klarifierat smör. Krossa en vitlöksklyfta och släng ned i stekpannan ihop med timjankvistar och ett par klickar extra klarifierat smör. Ös köttet med smöret så alla goda smaker får ge smak till köttet.
Lägg över köttet i en ugnsform och låt köttet gå i ugnen i 15 minuter, till en innertemp på 53 grader.

Shoestrings (eller Allumettes som jag gjorde)
Hyvla potatisen med mandolin tunt och skär sedan i tunna strimlor som ”skosnören”. Lägg i kallt vatten till fritering. Torka av potatisen och hetta upp olja i en kastrull till 160-170 grader. Fritera shoestringsen i den heta oljan i ca 5 minuter. (Under tiden köttet är i ugnen). Ta upp och lägg på hushållspapper och salt. Varmhåll i ugn på 80 grader om önskas.

Vitlöksfrästa haricots verts
Hetta upp haricots verts i en stekpanna med smör. Krossa en vitlöksklyfta och lägg ned i smöret ihop med haricots vertsen. Låt steka någon minut runt om och salta.
Servering
Servera Oxfilé tournedos med pepparsås, krispiga shoestrings och de vitlöksfrästa haricots vertsen.
