Lördagkväll och en riktigt dålig golfrunda (nio hål) i ryggen för oss båda. Vad passar då bättre än en riktigt god middag? Det är i och för sig svårt att slå en riktigt god middag alla dagar i veckan men kanske extra bra efter en dålig golfrunda. Vi svängde ihop entrecote med parmesanpotatis och svampsås och slog oss sedan ner i soffan. Gött ändå!
Jag skriver inga mängder idag då vi bara var två personer som skulle äta, men oftast är man fler runt bordet när det vankas lördagsmiddag. Så ni får höfta lite utifrån hur många ni är som ska äta.
Lördagsmiddag hemma
Entrecote
Olja för stekning
Smör för smaksättning
1 vitlöksklyfta
En kvist rosmarin eller timjan (eller båda som jag hade)
Potatis
Riven parmesan
Olja i botten
Valfri svamp, jag hade både kantareller och rödgul trumpetsvamp
Rödlök
Grädde
Soja
Redning i form av mjölk och vetemjöl
Salt & peppar
Lite vinäger
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Smörj med lite olja i botten och strö ut riven parmesan. Skär potatisen på hälften och snitta den en aning i botten. Lägg potatisen i parmesan:en med snittytan neråt. Sätt in i ugnen och låt stå tills potatisen är klar.

Stek entrecote. Ta fram en bra stekpanna och sätt på hög värme. Ta i lite olja och lägg ner köttet så det får fräsa ordentligt på båda sidor. Sänk värmen och lägg ner smör, krossad vitlöksklyfta och färsk krydda. Låt köttet steka vidare men ös köttet med smör då och då tills köttet känns lagom stekt – vi ville ha mediumstekt men det är valfritt. Lägg över köttet på en tallrik och svep in i folie så köttet får vila, spara allt i stekpannan.
Finhacka rödlöken och lägg ner i den använda stekpannan tillsammans med svamp. Låt fräsa några minuter och häll sedan på grädde. Låt puttra och smaksätt allt med lite soja, salt & peppar. Smaka av svampsåsen och ifall ni tycker att det är något som saknas – testa lite vinäger. Smaka av igen tills ni blir nöjda.

Servering
Servera din entrecote med parmesanpotatis och svampsås och även en god sallad på ditt finaste porslin. Drick något gott på sidan och låt middag ta tid. Passa på att samtala runt bordet och ha en riktigt mysig stund.
