Hetsig eller driven?

-

Hetsig eller driven? Vad är skillnaden? Jag får oftare och oftare höra att jag är driven, att jag får saker att hända. Det är en egenskap hos mig själv som jag uppskattar och ser som något postitivt, men jag vet inte om alla människor uppskattar det? Vad är lagom drivande och vad är att vara hetsig?

Jag kan berätta tre historier ur mitt liv så får ni själva fundera om det är bra att vara drivande eller om det kan bli för mycket och vara lika med hets.

 1. Jag har mina tjejer hos mig varannan vecka (tyvärr – jag vill såklart träffa dem varje dag men jaja – det är en annan historia), och tjejveckorna händer inte speciellt mycket mer än att få ihop vardagspusslet hemma. Jag hinner helt enkelt inte mer än att planera/köpa middagar, skjutsa till träningar/kompisar och tjata ang läxor. När de väl sover, så behöver jag sova.
  Men på icke-tjejveckor så vill jag ju däremot få desto mera gjort. Jag och min sambo har väl lite olika åsikter om det där att göra saker. Medans jag får höra att jag är hetsig och ”kan vi inte bara ta det lugnt ibland?”, så kryper det i kroppen på mig då jag inte kunnat bocka av något en dag.
  ”Bocka av” innebär för mig alltifrån att skruva upp någon hylla, avfrosta frysen eller bädda fräscht i sängen likväl som det kan vara att få åka utför, plocka bär ute i naturen eller fika med en kompis.
  Komma någon vart liksom. Jag får obehagskänslor då det blir för lite gjort på ett par dagar.
  Hetsig eller driven?
 2. Jag är ordförande i min BRF och för några dagar sedan hände det här. En granne (som också är väldigt driven) hade anat ugglor, och då hon ändå hade en rörmokare i sitt kök så bad hon också om ett första uttalande ang våra avlopp- och köksvattenrör i golvet i källaren. Hans uttalande var att vi borde undersöka rören, då de var väldigt gamla, och han föreslog att ta dit en person med kamera.
  Sagt och gjort, personen med kamera kom och dömde ut rören då det tom fanns hål i dem. Vi måste byta ut rören som finns i betonggolvet i källaren, dvs en investering på >200.000kr.
  Jag som ordförande efterfrågade då ett möte med styrelsen med kort varsel, då det bevisligen läcker ut okänd mängd avlopp och köksvatten under huset. En annan granne ville först prioritera sin tenta istället för att komma på mötet och då ville jag bara säkerställa att han då också fick acceptera det beslut styrelsen tog utan hans närvaro.
  Döm om min förvåning då han då svarar mig att jag är en diktator, som sammankallar ett möte med så kort varsel. Jag förklarade mitt beslut men skrev samtidigt att ifall fler uppfattade mig som en diktator, så kommer de också att få välja en ny ordförande på nästa årsmöte.
  Hetsig eller driven?
 3. Jag har varit vice ordförande för en facklig klubb på mitt förra arbete. I det arbetet så var jag frontperson för mitt kontor, då själva ordföranden satt på ett annat kontor.
  Som frontperson så blev jag också vald att vara löneförhandlare för medlemmarna på mitt kontor. Sagt och gjort, jag gick någon kurs hos Unionen, och satte mig in i mitt arbete som löneförhandlare. Fick lära mig massor om själva bolaget och hur olika siffror spelar roll. Att befattningens nivåsiffra tillsammans med årets utvärderingssiffra spelade roll för vilken lön man skulle få var något nytt, men samtidigt väldigt intressant. Att man kunde påverka sin egen lön genom att påverka sin befattningsnivå.
  Nåväl, jag lyckades påverka några av mina kollegor att själva agera, men hade helt tiden min egen agenda i bakhuvudet. Jag ville komma upp i befattningsnivå, för att på så sätt kunna påverka min egen lön, men också för att kunna ta på mig större uppdrag som projektledare.
  Min förra chef trodde aldrig på mig (vi funkade aldrig personkemi-mässigt och jag misstänker också att han hade åsikter om att jag som tjej kunde ta för mig), så därför var jag inte jätteledsen när jag fick en ny chef hösten 2013 – min förra chef’s chef. Det tråkiga med denne nye chef var att han egentligen inte hade tid att ta på sig ytterligare 10 personer och fungera som våran närmaste chef, utan helst ville sopa våra problem under mattan, och tack vare oss visa ännu bättre siffror för sig själv.
  Jag kämpade på under 2014 och levererade enligt mig själv en fyra på en femgradig skala, gällande för min befattningsnivå. Nöjda kunder och nöjda interna beställare. Jag borde alltså få en bra löneutveckling och dessutom få gå upp en nivå i befattning.
  Min chef tyckte inte likadant, utan gav mig istället en tvåa på denna femgradiga skala och jag gick nästan i taket av ilska. Hur i h-vete kunde han sätta ett underbetyg på mig, då jag gjort ett så bra år?
  Jag fick mina interna beställare att i skriftlig form bekräfta att de var väldigt nöjda med mitt arbete och vidarebefordrade dessa mail till min chef samtidigt som jag återigen ifrågasatte hans betyg. Han gav mig aldrig något svar på dessa mail, utan klargjorde bara att det var han som chef som satte min lön. Punkt.
  Hetsig eller driven?
  (kvar att berätta i den historien är att jag vid nästa möte fick sparken – min chef hade klurat ut att kontoret inte behövde en PL på min nivå – detta fastän jag var allokerad resten av året…)

Hetsig eller driven?

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar