Tigerkaka

Min dotter Alva ville baka och kom fram till Tigerkaka – det var länge sedan. OM hon fick göra glasyr på sidan. Visst, hon bakade medans jag lagade mat. Då får hon sköta sig själv, men jag finns nära tillhands ifall det är något hon behöver fråga. Så här gjorde hon igår:

200g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform.
Rör smör och socker poröst, blanda i ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en egen skål och vänd sedan ner det i smörsmeten. Blanda också ner mjölken.

Dela därefter upp smeten i 2/3 ljus smet och 1/3 i en annan skål. Blanda i vaniljsocker i den stora smeten och kakao i den lilla smeten. Börja sedan med den ljusa smeten i bakformen, ungefär hälften. Ta sedan all chokladsmet och avsluta med den andra halvan ljus smet. In i ugnen ca 40 min (håll koll, det finns ingen ugn som är den andra lik).

Glasyr:
2 dl florsocker
citronsaft så det blir lagom konsistens

Alva bjöd oss sedan ut i trädgården, där hon dukat upp åt oss alla tre. Mysigt!

tigerkaka-1

tigerkaka-5

Bilderna tagna av Daniel

One thought on “Tigerkaka

Kommentera