Chokladdoppad citronkola

-

I juletider så hör det till att göra hemmagjort julgodis, det tycker i alla fall jag. Jag har redan skrivit om två favoriter, skumtomtefudge och chokladdoppad lakritskola, men jag vill ju prova nya godisar också. Läste om Johanna Westman, och läste om hennes citronkola. Lät väldigt god, men jag tänkte att man borde kunna göra även den chokladdoppad? Här kommer alltså en chokladdoppad citronkola. Så här:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
skal från 2 ekologiska citroner (tvätta citronerna noga innan)

150 g vit choklad
valfritt strössel

Börja med att smälta smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov.

Tillsätt citronskal och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar. Smält 150 g vit choklad i ett vattenbad och doppa kolabit för kolabit med en gaffel. Slå av gaffeln lite lätt på kanten och lägg den chokladdoppade kolan på ett bakplåtspapper för att svalna (jag vänder kolabiten så gaffelavtrycken kommer högst upp och lämnar några svaga ränder i chokladen. Onödigt omständligt kanske, men det blir snyggt). Strö över valfritt strössel innan chokladen har stelnat. Mums!

Chokladdoppad citronkola

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar