Bra mat hela veckan – så gör du

-

Nu är jag tillbaka efter min semester och tjejerna börjar skolan idag. Tillbaka till rutiner och tillbaka till bra mat hela veckan. Men hur gör man då? Till och med jag som är matintresserad tappar ibland motivationen och kan inte komma på en enda vettig maträtt jag ska laga samma kväll. Här nedan spaltar jag upp lite tips på hur jag brukar göra för att få till bra mat hela veckan – så gör du:

  • Gör ett veckomatsedel. Tänk att ni en dag ska äta fisk, en annan dag ska äta kött eller köttfärs, en dag vegetariskt, en dag soppa osv. Fastnar du ändå, så starta Google. Det är lättare att googla fram matförslag där man redan bestämt huvudingrediens.
  • Om det är möjligt så kan varje person i familjen få en önskedag, där den personen antingen lagar själv eller är med och lagar. Ifall man har barn i skolan, så kan man också tjuvkika på skolans lunchmatsedel, så man inte serverar samma maträtt samma dag.
  • Storhandla. Utgå i från veckomatsedeln och handla allt som behövs till den. Det kan kännas mäktigt att storhandla, men faktum är att man handlar mindre och man handlar också nyttigare om man bara handlar en gång/v. Dessutom spar man tid. Tid som man istället kan lägga på själva matlagningen.

  • Förbered. Ska du koka potatis, så koka extra potatis på en gång. Då kan man snabbt få till en middag med stekt potatis en annan dag. Samma med kokt pasta, som man lätt kan lägga i en pastagratäng osv.
  • Fundera på vad ni själv åt när ni var små och laga de rätterna igen. Det kommer garanterat att smaka godare med köttfärslimpa i vuxen ålder, än vad det gjorde i skolmatsalen. Maten som min mamma lagade var ofta väldigt genomtänkt och nyttig.
  • Allt behöver inte vara så avancerat. Det är helt ok att äta gröt till middag ibland. Eller varma mackor. Eller pannkaka. Huvudsaken det blir en middag, för det behövs.

Bra mat hela veckan - så gör du

  • Rester kan låta tråkigt men går att komplettera med något nylagat tillbehör. Ställ fram alla rester som finns, så får ni en typ av smörgåsbord att plocka ifrån. Mums!
  • Ät med en annan familj. Det är roligt att köra knytkalas på en vardag, då folk inte har så höga förväntningar. Man tar det man har och har trevligt tillsammans, och förmodligen kommer man hem med ett nytt gott recept i bakfickan.
  • Prenumerera på en box. Jag har testat ett par av Kökets boxar, men testar just nu Smakbox. På Smakbox kan ni få rabatt om ni startar en prenumeration och använder koden: 4zk6s2
  • Prenumerera på en matkasse. Inget som jag har provat på ännu, men något jag funderar på för att få nya idéer.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar