Toppbestigning i Kotor

-

Något vi hade läst om i förväg var den bergsvandring man kan göra i Kotor. En vandringsled som startar i Gamla stan och som klättrar 260 höjdmeter upp på berget till St John’s fortress. Vår första dag tog vi det ganska lugnt. Vi fixade frukost, kände på värmen och bekantade oss med närområdet. Men vi stod också och spanade uppför berget och den toppbestigning i Kotor vi skulle göra senare på eftermiddagen, då det förhoppningsvis skulle vara lite svalare. Tjejerna var taggade och ville upp!

Sagt och gjort, vi laddade med mat i magen, lite fika och fyllda vattenflaskor i ryggsäcken och sen gav vi oss iväg. Vid uppgången så satt en kille och tog betalt, 3€ per person och sen började vandringen uppför. Sisådär 1300 trappsteg skulle tas och det i någonstans 33-gradig värme. Det blev många pauser och vi drack mycket vatten, men vi klev också trappsteg för trappsteg upp mot toppen.

Ett första mål var att nå upp till kyrkan Church of Our Lady of Remedy som låg på bekvämt avstånd uppe på berget. Det sköna med trappsteg är att man snabbt plockar höjdmeter och snabbt får lön för mödan i vacker utsikt. Så var det här och vi tog lite vila. Fyllde på med vatten och ett kex och passade på att spana in den lilla kyrkan som var öppen för tillfället.

Sen gick vi vidare, trappsteg för trappsteg och lite naturliga pauser med vatten. En skön toppbestigning med lagom många platser att pausa på. En vid kyrkan och sen en till där det fanns en kikare uppsatt. Svetten rann av oss alla fyra och vi tog vatten och kexpaus. Men nu var toppen ändå inom räckhåll och vi gick vidare.

Strax innan toppen så hittade vi också några gamla ruiner, som tjejerna gärna ville utforska. Titta in i gamla rum och få fundera över hur det var för länge sedan, när det här var det enda bostäder man hade – hur fungerade det då? Några trappsteg till och vi nådde toppen. Här uppe kunde vi också köpa oss en belöning i form av hyfsat kall Cola och vi pustade ut medan vi fotograferade allt vi hann med. Så vackert och så värt all ansträngning att komma upp!

Toppbestigning i Kotor


Här är den första kyrkan då vi är på väg ner. Som vanligt så fotograferar jag mera på vägen upp, därför att det hela tiden blir ännu mera vackert. På vägen ner sen, så har jag redan sett allt och glömmer att fota.

Tillsammans med tjejerna tog vår toppbestigning i Kotor 1½h upp och ca 1 h ner, med tillhörande vätskepauser och fotograferande. Daniel hade dock glömt att ladda sin kamera, så han tog samma tur själv dagen efter. Denna gång med en laddad kamera. Den tredje dagen gick jag och Daniel tillsammans upp till toppen och jag fick se allt det vackra igen. I love utsikt! Helst över vatten och fina berg borta i fjärran.


Här är en bild från vår dag 3 i Kotor, och då ser ni också att det kommit in två olika kryssningsfartyg i Kotorbukten.

 

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar