En natt i Dubrovnik

-

Efter fyra nätter i Montenegro och Kotor, så åkte vi tillbaka till Kroatien. Vi hade bokat en natt i Dubrovnik på booking.com och en lägenhet i gamla stan. När vi väl kommit med bil till Dubrovnik, så blev vi avsläppta utanför gamla stan, så nära som var möjligt. Sen fick vi ta våra väskor och börja gå. Nerför trappa efter trappa och samtidigt så skänkte vi en tanke till morgondagen, då vi skulle ta våra väskor tillbaka uppför alla trapporna igen.


Smala gränder och trappor trappor trappor…

Väl framme vid vår lägenhet, så träffade vi vår supertrevliga hyresvärd som visade oss vårt rum och sen ville ta ut oss på en snabb rundtur i gamla stan. Absolut, att bara få lära känna det närmaste kvarteret med en lokalbo kändes bra. Han tog oss runt under en snabb promenad och pratade hyfsad engelska med en tysk brytning. Han visade oss hålet i muren, han visade oss närmaste bankomat, den bästa restaurangen och visade även en väg vi kunde ta upp utan trappor. Perfekt!


Utsikt ut mot småbåtshamnen och ön Lokrum till höger. Där ute ska det tydligen finnas fler badstränder, men inget vi hann besöka.

Sen gick vi tillbaka till lägenheten och installerade oss. Tjejerna hade redan valt sängar och även fått tillgång till husets wifi medan vi var ute på vår snabba rundtur. Vi gick snart ut igen och letade oss en restaurang där vi kunde få mat i magen. Det blev en lunch-middag då klockan var typ halv fyra, men vi hade inte haft tid tidigare. Alla fick mat i magen och sen ville tjejerna gå tillbaka till rummet och fortsätta köra snapchat. Vi lyckades dock få med dem på ungefär samma promenad som vår hyresvärd gått med oss, och då hittade vi också uppgången till muren och murpromenaden.


Otroligt snygga hustak inne i gamla stan, som skiftade i färg.

Tjejerna var fortfarande motsträviga, men accepterade ändå en murpromenad. Det kan vara så att vi lockade dem med en glass, som vi kunde ta efter promenaden.

Väl uppe, så gick man vänstervarv. Fantastiskt fina vyer, dels över strandområdet precis utanför gamla stan, dels in över gamla stan och smala gränder men också ut mot havet. Långt därborta ligger faktiskt Italien och det är roligt att stå och försöka se något annat land.


Där någonstans långt borta ligger Italien.

Murpromenaden är 2,5 km lång och kostade oss 400 kuna (150 kuna per vuxen och 50 kuna per barn). Uppe på muren finns det med jämna mellanrum stopp för toa och vatten. Det finns även något stopp ifall man vill ha något annat i magen. Promenaden tar en stund att gå, då man stannar på många ställen för att titta ut och för att fota. Det finns även några stopp där man går upp i ett torn, ut på någon plan osv.

För oss tog promenaden knappt två timmar, så sätt av mera tid än ni först tror, så slipper ni stressa. Hoppa inte heller över promenaden, då det var fantastisk utsikt mest hela tiden.


Populärt att ta selfies, och groupies, med den här utsikten i bakgrunden.


Ett av tornen som man kunde klättra upp i, och få ännu bättre utsikt.

Tillbaka till vår lägenhet och hämta badkläder, för nu ville vi svalka oss. Hålet i muren låg bara 100 m från vår lgh, så vi bytte om hemma och tog bara varsin handduk. Att hoppa i det salta vattnet var superskönt, efter en hel dag i värmen. Dels i morgonens taxi men också på murpromenaden. Vi badade tills det blev mörkt, men sen klev vi motvilligt upp och gick hem till lägenheten igen. En dusch och sen i säng.


Här ovan ser man vår badplats, hålet i muren som vi knappast skulle ha hittat om det inte vore för vår snälle hyresvärd.

En natt i Dubrovnik
Vår badplats, som vi badade i både på kvällen och här ovan på morgonen, innan vi åkte från Dubrovnik. Ni ser Saga mitt i bild, som laddar för ett hopp ut i havet.

Visste du det här om Dubrovnik?

Dubrovnik är en stad i Kroatien. Staden har 42 615 invånare (2011) varav 28 434 invånare bor i tätorten. Dubrovnik är den största staden samt residensstad i Kroatiens sydligaste län, Dubrovnik-Neretvas län.

Dubrovnik är beläget vid Adriatiska havet i sydligaste Dalmatien och är framför allt en turistort och kulturellt centrum. Det gynnsamma klimatet, stadens långa historia som maritim stat (1358–1808) samt dess framstående arkitektur och byggnadsverk i en välbevarad gammal stadskärna, omgärdad av en upp till sex meter tjock medeltida stadsmur, har gjort Dubrovnik till den kanske främsta, mest välbesökta och internationellt igenkännbara turistdestinationen i Kroatien.

Källa: Wikipedia där du också kan läsa mycket mycket mera.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHollandaisesås
Nästa artikelStekt ris med grönsaker

Kommentera