Hollandaisesås

-

Att göra såser själv är inte så svårt. Att ha ingredienserna hemma och redo, att vara påläst och ha lite tid, men sen är det bara att sätta igång. Här nedan visar jag en hollandaisesås, men jag började faktiskt min såserfarenhet med bearnaisesås. Min första bearnaisesås gjorde jag första gången när jag ville imponera på min dåvarande svärmor, och det gick hem! Hon, som varit kokerska i hela sitt liv, och lagar väldigt god mat hur enkelt som helst, blev imponerad. Roligt, och något som också fick mig att fortsätta utvecklas i köket.

Min dotter Saga lagar med lätthet egen bearnaisesås nu för tiden, och föredrar den sås hon själv gjort, framför alla andra köpevarianter. Samma sak med hollandaisesås, som faktiskt är ännu enklare än bearnaisesås. Hollandaisesås är själva grunden av såser, som man sedan byggt vidare på.

Så nästa gång ni vill äta lite godare sås, ge er själva tiden att försöka. Det kommer att misslyckas någon gång, det gör det för alla, men jag tror att det kommer att bli ett lysande resultat de flesta gånger. Här kommer min hollandaise, som jag svänger ihop en helgmorgon till magiska Egg Benedikt, eller som en toppsås till kokt sparris.

50 g smör
2 äggulor
2 msk vatten
en skvätt citron

Börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan. Knäck äggen och dela vitor och gulor. Ta lite vatten tillsammans med gulorna och sätt på vattenbad. Vispa tills gulorna blir lite tjockare. Vispa sedan ner smöret, en tunn stråle från början och sen mer och mer när du ser att såsen tar emot smöret. Smaksätt sedan din hollandaise med lite citron. Klart!

Hollandaisesås

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Starka självständiga kvinnor?

Chokladkaka med zucchini

Banana sour som fredagsdrink

Honungskyckling med gochujang

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar