Stekt ris med grönsaker

-

Oh my god vad gott det här var!

Alltså, jag tycker att jag lagar väldigt god mat i princip alla dagar, men vissa dagar lyckas man ändå lite bättre. Så var det den här dagen, då jag gjorde stekt ris med grönsaker till middag. Jag har gjort det någon gång tidigare och den gången var det ingen höjdare, men jag hade kokt ris i kylen och tänkte ”jag ger det ett nytt försök”.

Sagt och gjort, jag kollade vilka grönsaker jag hade hemma och skred till verket:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 bit vitkål, ca 3 cm bred från ett vitkålshuvud
Olivolja
Curry
ca 3 dl kokt jasminris
2 ägg
1-2 dl gröna ärtor
Salt och peppar
Soja

Börja med grönsakerna. Hacka lök och vitlök. Skala och skiva moroten i smala strimlor, ca 3 cm långa. Skär vitkålen i strimlor. Värm upp en stekpanna och häll i lite olivolja. Stek grönsakerna på medelhög värme i några minuter. Rör om och ta lite mera olivolja om det håller på att koka torrt. Krydda med curry.

Sätt igång en kastrull med vatten och koka dina gröna ärtor ett par minuter. Häll ner det kokade riset och rör ut det i stekpannan. Låt steka en kort stund, medan kan du krydda med salt, peppar och gärna lite soja. Smaka av hela tiden, så du vet när det är lagom. Det kan behövas mera salt än man först tror, beroende på hur salt riset var från början. Avsluta med att knäcka i ett ägg i taget och röra runt så ägget blandas in.

Toppa till slut din rätt med de gröna ärtorna, så har du en stekpanna klar. Servera stekt ris med grönsaker precis som det är, eller komplettera med sweet chilisås på toppen. Så gott, så jag ser redan fram emot matlådan imorgon. Det smakade precis som det gör på kinarestaurangerna, där jag gärna kan välja en lunch eller middag med stekt ris.

Stekt ris med grönsaker

Insåg i efterhand att jag glömt fotografera när maten låg på tallriken, men det försvann för fort…

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar