Fläskytterfilegryta med champinjoner och bacon

-

Här kommer en god söndagsmiddag på fars dag. Förutom fläskytterfilegryta med champinjoner och bacon så gjorde jag klyftpotatis, en sallad och en ostpaj med broccoli (en variant på ostpaj finns här, fast jag använde vanlig hushållsost denna gång), vilket passade alldeles ypperligt bra tillsammans. Grundreceptet på grytan har jag hittat hos Jennys matblogg men jag ändrade lite enligt vad jag hade hemma, så här nedan hittar du min variant.

1 stor fläskytterfile (jag hade en på 800 g)
2 pkt bacon
10 färska champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1-2 tsk sambal oelek
1½ broccolistam (då jag la broccolibuketterna i ostpajen)
2 paprikor
Roquefortost
salt och peppar

Skär fläskytterfilen i tunna skivor. Blir skivorna för stora, så kan man dela dem på hälften. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka). Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg köttet i en kastrull och fortsätt steka skivat bacon, stek det knappt knaperstekt och lägg över i samma kastrull. Fortsätt med skivade champinjoner och stek dem på svagare värme så de får lite färg. Lägg ner i samma kastrull. Hit kan man lätt förbereda kvällen innan, vilket vi gjorde.

Fortsätt med köttgrytan och vänd ner crème fraîche, grädde, fond & sambal oelek. Jag delade broccolistammen och paprikan i mindre bitar och vände ner i grytan. Låt grytan sjuda ihop och strax innan servering så vänd ner roquefortosten, så den precis hinner smälta. Servera sedan tillsammans med ugnsbakade potatisklyftor, sallad och ev ostpajen. Jag hade även en zucchini, som jag delade i tärningar och la i en egen kastrull tillsammans med smör och salt&peppar. Låt sjuda på svag värme, det blir mycket godare än man tror. Tips tips.

Fläskytterfilegryta med champinjoner och baconHär var salladen slut, men jag har mina zucchinibitar istället.

Jag serverade denna gryta i fredags, då vi hade gäster och jag fick beröm av alla vid bordet. Allt passade så bra tillsammans och alla blev mätta.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

  1. Gjorde igår, perfekt till matlådor, så gott just med bacon i. Tack för en inspirerande sida, ?? återkommer gärna hit//Cecilia

Lämna ett svar