Majs och sötpotatissoppa

-

Meatfree Monday idag och jag vill tipsa om min majs och sötpotatissoppa. Soppa är en underskattad maträtt. Det är enkelt, det går att laga på en spik (?) och det finns så många olika soppor. Jag köpte boken Soppor, bröd och röror av systrarna Eisenman för många år sedan, då jag vill laga mera soppor, bröd och röror. Röror ja, alltså dra mig baklänges vad gott det är med olika röror på ett gott bröd. Det är ett område jag vill utforska mera!

Nåväl, jag satte mig med kokboken i helgen och ville välja en soppa. Jag hittade recept på en majssoppa, men så ville jag ända sätta min touch på skapelsen och lagade en majs och sötpotatissoppa istället. Det blev en väldigt god soppa, som jag kombinerade med en guacamoleHuså kex och lite brieost på sidan. Så här gjorde jag middag för två personer:

Rapsolja att steka i
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Ev chili
1 sötpotatis
5 dl vatten
Grönsaksfond
1 liten burk majs
1 vanlig paprika eller fyra små
Sweet chili
Ev färsk koriander

Servera ev med en sked crème fraiche, då det rundade av soppan fint. Utan crème fraiche, så blir soppan å andra sidan vegansk.

Börja med att hacka lök och vitlök och lägg ner i kastrull med olja i botten. Låt fräsa och skala under tiden sötpotatisen och dela i mindre bitar. Lägg ner sötpotatisbitarna, vatten och fond/buljong och sätt på locket. Låt koka i fem min innan du lägger ner den avrunna majsen och paprika i mindre bitar. Låt koka tills potatisbitarna är mjuka och mixa sedan din soppa med en mixerstav.

Sätt tillbaka soppan på spisen och späd ev med mera vatten. Smaksätt din soppa med sweet chili, salt och peppar. Hacka även ner lite färsk koriander i soppan. Servera tillsammans med en avokadoröra, gärna smaksatt med koriander även den. Antingen på något gott bröd alternativt kex. Jag sörjde lite att jag inte hade något fröknäcke hemma och klart, det hade nog varit allra godast.

Majs och sötpotatissoppa

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar