Mostar och höghöjdshopp

-

Efter våra dagar i Sarajevo så gick färden vidare ut mot kusten och Kroatien igen, men med ett stopp till på vägen. Vi ville se staden Mostar och höghöjdshopp från den klassiska bron Stari Most (gamla bron). Det blev också ett lagom stopp på vägen, så vi gjorde som sist och bokade ett rum kvällen innan. Det är otroligt smidigt att vara ute i sista stund, då har man friheten att ändra sina planer, men man måste också kalkylera med risken att tappa ett önskat boende. För våra nätter i populära Kotor, Dubrovnik och Split så vågade vi inte chansa utan hade bokat i förväg, men för nätterna i Sarajevo och Mostar så bokade vi kvällen innan. Mellan Sarajevo och Mostar så slogs vi återigen vilket vackert land Bosnien är! Höga berg och turkost vatten i mängder.


En rätt dålig bild tagen från bilen, men seriöst – hur fint?

Vi stannade vid vårt rum för natten, parkerade på gården och checkade in. Ännu ett lyxigt boende med bra wifi, så tjejerna var nöjda. Vi slappade en stund, innan vi gick ut för att hitta någon mat. Vi fick vår mat och sen strosade vi runt i Mostar centrum, som inte är så stort. Det är bron Stari Most som är det centrala i stan, så allt kretsar kring den. Antingen nedanför bron där det finns utbyggt både badplats och åskådningsplats, eller uppe på och bredvid bron, där det vimlar av turister, marknadsstånd och restauranger.


Bron Stari Most fotograferat en bit bort, från det håll där vi bodde vår natt


Högst upp på bron där det är 24 meter ner till vattnet. Om jag ville hoppa? Nej..


Några av marknadsstånden på gatan till och från Stari Most

Bron Stari Most är från början en väldigt gammal bro. Första bron byggdes redan 1566 på Süleyman den stores förordnande. Den går över ån Neretva och dess kalla vatten och knyter ihop stadsdelarna. Bron förstördes 9 november 1993 av bosnien-kroatiskt artilleri i samband med kriget i Bosnien men återinvigdes 23:e juli 2004. Dagens bro är 4 m bred, 30 m lång och på högsta punkten 24 m över vattnet. 24 m över vattnet, gör att bron används flitigt för höghöjdshopp. Antingen för unga vuxna som bara vill testa ifall de vågar, men många hopp görs också av unga killar som passar på att tjäna en slant.


Vi trodde först att vi skulle kunna bada, men vattnet var iskallt. Det här var så långt jag gick ner, sen tappade jag sugen att bada.


En tokig bild på oss tre tjejer

Mostar och höghöjdshopp
En snygg bild på oss tjejer med Stari Most i bakgrunden. Här ser man också en kille som klättrat upp och gjort sig redo för att hoppa


Marknadsstånd efter marknadsstånd…


En liten bro, liknande Stari Most, men något kvarter längre in och ett mindre vattendrag


Skaplig frukostutsikt va?

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

  1. Ja, skaplig frukostutsikt! Mostar… denna tvådelade stad. På flera sätt. Delade även mina åsikter en aning. Men fint inlägg om en fin semester! :)

Lämna ett svar