Veganska biffar med svenska kvarngryn

-

Jag testar gärna nya saker, både i livet i stort och i köket. Det är mycket därför jag är prenumerant på Smakbox och varannan månad får en låda med överraskningar – i form av nya produkter. Förutom att jag gärna vidgar mina vyer, så är jag öppen för hälso- och miljöfrågor när det kommer till mat. Då passade det alldeles utmärkt att jag fått hem en kartong kvarngryn i senaste smakboxen.

Beskrivningen på kartongen sida, som ville förklara klimatpåverkan, lät delvis så här:
”Du gör faktiskt stor skillnad bara genom att välja svenska matgryn som tillbehör på tallriken…. Jämfört med ris bildar odlingen av svenska matgryn ingen metangas och den orsakar ofantligt mycket mindre koldioxidutsläpp. Matgryn odlas på Västgötaslätten, där vi har vår kvarn. De är proppade med fullkorn och innehåller gott om fiber och protein..”

Det låter väldigt bra för vår jord och det låter väldigt bra för våra egna kroppar. Dags att testa och jag gjorde alltså veganska biffar med svenska kvarngryn till middag häromdagen. Biffarna hade jag hittat på Hemköp och de är av deras eget märke Garant.

1 förp Dinkel och palsternacksbiffar, 4 st
2 dl Kvarngryn
2 dl vatten
Salt

En röra att ha bredvid:
Fetaost (välj bort om du vill äta en vegansk rätt)
Avokado
Vitlök
Salt och peppar
Crème fraiche (välj bort om du vill äta en vegansk rätt)
Tabasco
Lite socker

Börja med att sätta en kastrull på spisen och hälla i vatten och salt. Låt koka upp och lägg sedan ner kvarngrynen i din kastrull. Sätt på svagare värme och låt sjuda i ca 12 min. Under tiden så kan du göra din röra. Jag gjorde mitt recept på Guacamole men la till smulad fetaost.

Stek dina biffar i smör eller olja och låt biffarna bli genomvarma. Servera allt tillsammans och gärna med någon ytterligare grönsak. En god, nyttig och klimatsmart middag.

Veganska biffar med svenska kvarngryn

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera