Goðafoss och valsafari

-

Dagen efter vi besökt gejser och Gullfoss så vaknade vi upp på ett guesthouse utanför Akureyri, Islands andra största stad som ligger på norra Island. Vi hade kört hela vägen från Gullfoss på fredagseftermiddagen, och landade vid vårt guesthouse vid 20-tiden på kvällen.


Väldigt vackra vägar, så ibland var vi tvungna att stanna och fotografera.


Gamla vägen mellan Gullfoss och ut mot riksväg 1 och den smaaaala bron, där man inte heller såg om man fick möte.

Ett riktigt mysigt guesthouse vid namn Skjaldarvik Guest House. Vi hade inte ätit middag, så efter incheckning så tog vi bilen in till Akureyri och åt en burgare på Greifinn restaurang. Mätta och belåtna så åkte vi tillbaka och gick snart i säng för en full dag även dagen efter.

Upp tidigt och mot frukostmatsalen på vårt guesthouse. Redan här så började min mage krångla lite, så jag åt en ganska liten frukost. Men in i bilen och iväg. Mot nästa vattenfall vid namn Goðafoss. Några mil och några otroligt häftiga utsikter senare, så hittade vi parkeringsplatsen för vattenfallet. Vi tog på alla kläder vi hade med oss och gick stigen fram. Detta var ett mindre vattenfall än gårdagens Gullfoss men väldigt häftigt.

Goðafoss och valsafari

När vi kom tillbaka till Akureyri så passade vi så bra in i tid, att vi gick in och bokade valsafari-biljetter direkt. Vi väntade en timme och hann byta lite kläder och dricka en kopp kaffe, sen kl 13 gav sig båten Ambassador iväg ut i Akureyri-viken, eller Eyjafjörður som viken heter enligt kartan. Det ingick ingenting i båtresan, mer än att vi i 99 fall av 100 fick se vad vi var ute efter. Val alltså.

De berättade under resan ut om olika tider på året som man kan se olika valar, men att det den här tiden på året var ganska lugnt. Min dröm sedan tidigare har alltid varit att få se späckhuggare men när de också berättar om blåval, så utökades min önskade bucketlist. Det hade varit så otroligt häftigt att få se en val lika stor som ett höghus simma förbi. Men för att lyckas med det, så krävs en annan tid på året. Blåvalen har redan passerat.

De hade sett två tonåringar knölvalar på förmiddagen, så det var det som vi började spana efter. Tonåringar som ändå är sisådär 7-10 meter långa, istället för fullstora knölvalar som når en längd på 13-17 meter. Vi var ca 15 gäster på båten och när tonåringarna dök upp, så stod vi och trängdes vid relingen. Det var en ganska liten båt, så vi kom väldigt nära tonåringarna när de kom upp till ytan för att andas. De andades 4-5 gånger innan de gjorde ett dyk ner i djupet och vinkade med sin snygga stjärtfena. Så magiskt vackert att få uppleva dessa djur på så nära håll!

Då jag mådde lite dåligt redan innan och att båten rörde sig tillsammans med vågorna, så valde jag att förflytta mig längre bak i båten och se på valarna något mera på distans. Min sambo Daniel mådde däremot bra, och hade kameran i högsta hugg. Titta gärna in på hans blogg, för att få se valarna på bild.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar