Valnötskakor

-

En väldigt enkel kaka, där ni också får göra av med lite av julens nötter, är valnötskakor. De påminner lite om bondkakor – att man gör degen och sen får den vila i kylskåpet innan man skär upp den i bitar och gräddar.

Valnötskakor

Blanda ihop en deg, rulla den till en rulle och lägg den sedan för att stelna i kylen (eller utomhus om du bor där det är kallt. När det är -20 grader utomhus, så behöver de inte stå ute så länge för att stelna – tips tips). Här kan du också välja att frysa degen i din vanliga frys, för att ha en snabbakad kaka lite senare, redo för oväntat besök.

200 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
Rivet citronskal, 1/2 citron
1 msk pressad citron
2 dl valnötter

Ta fram smöret en stund innan och dela det gärna i mindre bitar, så går det fortare. Hacka under tiden nötterna och blanda sedan samman det rumsvarma smöret med mjöl, socker, citronskal och citronsaft till en smidig deg.

Forma till två rullar och plasta in, låt ligga i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i centimeterstora skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Ta ut, låt svalna och njut sedan av en väldigt god kaffekaka.

 

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar