Valnötskakor

En väldigt enkel kaka, där ni också får göra av med lite av julens nötter, är valnötskakor. De påminner lite om bondkakor – att man gör degen och sen får den vila i kylskåpet innan man skär upp den i bitar och gräddar.

Valnötskakor

Blanda ihop en deg, rulla den till en rulle och lägg den sedan för att stelna i kylen (eller utomhus om du bor där det är kallt. När det är -20 grader utomhus, så behöver de inte stå ute så länge för att stelna – tips tips). Här kan du också välja att frysa degen i din vanliga frys, för att ha en snabbakad kaka lite senare, redo för oväntat besök.

200 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
Rivet citronskal, 1/2 citron
1 msk pressad citron
2 dl valnötter

Ta fram smöret en stund innan och dela det gärna i mindre bitar, så går det fortare. Hacka under tiden nötterna och blanda sedan samman det rumsvarma smöret med mjöl, socker, citronskal och citronsaft till en smidig deg.

Forma till två rullar och plasta in, låt ligga i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i centimeterstora skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Ta ut, låt svalna och njut sedan av en väldigt god kaffekaka.

 

Kommentera