Krämig blomkålsgratäng

-

Dags för en Meatfree Monday igen. Hur gör ni? Äter ni vegetariskt minst en gång per vecka? Vi äter kanske inte vegetariskt precis varje vecka, men då kan det å andra sidan bli vegetariskt flera dagar en annan vecka. Så ja, i snitt så äter vi minst en vegetarisk middag varje vecka. Här kommer en krämig blomkålsgratäng, som man kan äta till mycket.

Den här gången skulle jag koka pasta, så jag delade min blomkål i mindre bitar, och kokade dem först i pastavattnet. Tog upp blomkålsbitarna ur det kokande vattnet och la ner pasta. Blomkålsgratängen blev inte klar samtidigt som pastan, men inte så långt ifrån heller.

1 färsk blomkål
50 g smör
2 msk vetemjöl
ca 2 dl mjölk
salt & peppar
muskotnöt
ca 1 dl riven ost

Koka upp en kastrull med vatten och lägg i blomkålen. Låt koka ca 3 minuter och fiska sedan upp blomkålsbitarna (både buketter och bitar av stammen). Dela blomkålen i mindre bitar och lägg blomkålen i en smord ugnsform. Sätt också igång ugnen på 200 grader.

Krämig blomkålsgratäng

Gör sedan en bechamelsås genom att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet under vispning och späd med mjölk i omgångar. Låt koka upp mellan varven och känn efter hur tjock du vill ha din sås. Smaka av med salt & peppar och en lite mald muskotnöt. Häll såsen över blomkålen och toppa med osten. In i ugnen ca 10 min tills rätten fått fin färg.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar