Restaurang Sea Street

-

Jag brukar med jämna mellanrum skriva om restauranger jag besöker, oftast de som finns i min hemstad Östersund. Jag har inte hunnit jobba igenom alla än, men det kommer ett inlägg då och då. En restaurang jag ofta besöker, och som vi ibland hämtar mat ifrån, är restaurang Sea Street. En sushirestaurang i centrala Östersund som serverar väldigt god sushi.

Det är en populär lunchrestaurang men hittills har jag alltid fått bord då jag vill äta på plats. De har drygt 15 olika uppsättningar sushi, men de har också lika många varmrätter med delvis varm mat. Oftast äter jag bara sushi, men ibland känner jag mig lite frusen, så då är det gott med en varm lunch.

Restaurang Sea Street

Min dotter Saga har också börjat gilla sushi, så en gång gick jag förbi restaurang Sea Street på vägen hem, och köpte med mig en familjesushi. Det var 30 olika bitar för att vi skulle kunna dela på hemma. Strykande åtgång och Saga fick också chansen att prova på rullar, något hon inte testat förut. De fick full pott i betyg, så vi ska nog prova att göra egen sushi hemma snart. Jag har ju testat en gång, men det måste helt enkelt bli fler gånger.

På restaurang Sea Street så har de också avhämtning, så ett par gånger har vi hämtat sushilådor till jobbet. Smidigt att beställa och sen åka och hämta för en väldigt god lunch. Jag och min kollega Viola är de som är mest peppade och hittills är det vi som tagit initiativen och även åkt för att hämta. Vi får se ifall någon tar taktpinnen någon annan gång.

Visste du det här om sushi?

Sushi som skrivs med tecknet 鮓 innehåller fisk som lagts in i en blandning av ris och salt samt grävts ned i marken för att jäsa svalt. Sushi som skrivs med tecknet 鮨 innehåller fisk som marinerats i en speciell sorts miso (en pasta av fermenterade jästa sojabönor, koji och salt). Oftast används dock skrivningen 寿司 som innefattar alla sorters sushi. すし är hiragana och används ibland för att det är snabbare att skriva än 寿司 eller för att man vänder sig till någon som inte förstår de kinesiska tecknen (barn till exempel).

Nigirizushi (握り寿司)
Nigirizushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland kött på. Oftast är pålägget rått, men vanligt är dock även inlagt, grillat, kokt, ångkokt eller kanske stekt som till exempel tamagoyaki, även kallat dashimaki, som är en typ av omelett, ibland smaksatt med fisk.

Makizushi (巻き寿司)
Makizushi består av strimlor av ovanstående pålägg inrullat i ris och oftast nori (torkade, eventuellt rostade blad gjorda av alger från släktet Porphyra), men ibland byter man ut norin mot till exempel tunna ark av omelett, blancherade grönsaker och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelKökets box mars-april
Nästa artikelMars 2018

Kommentera