Köttfria veckan

-

Den här veckan är köttfria veckan, ett initiativ du kan läsa om här. Tanken är att vi ska upptäcka den köttfria världen och att vi kan äta annat än kött. Det är bra att äta vegetarisk mat, både för vår miljö och för oss själva. Köttproduktion och köttkonsumtion är ett resurskrävande sätt att föda oss människor men det finns alternativ. Goda alternativ!

Jag har en tagg här i bloggen som heter Meatfree Monday och även en kategori som heter Vegetariskt. Följ gärna dem och se ifall ni hittar några roliga förslag.

Mitt riktiga startskott för att äta mer och mer vegetarisk mat, var då jag såg filmen Cowspiracy av Leonardo Di Caprio 2015 (den släpptes 2014). Där tittar man på köttproduktion och köttkonsumtion i USA, men USA är ju bara ett av alla i-länder som lever hyfsat likadant. För mig blev filmen en wake-up och jag har ändrat rätt mycket sedan dess. Se filmen! Det är mitt bästa tips.

Det finns säkert fler filmer – kommentera gärna här nedanför så kan vi tipsa varandra!

Köttfria veckan, vad ska man äta då?

Tidigare har jag postat ett inlägg med fem vegetariska middagar, det skulle kunna passa för veckans fem vardagar. Den här veckan började jag med mina Black Bean Burgers. Riktigt goda burgare som absolut är ett alternativ till vanliga hamburgare. Jag ställde mig samtidigt och hackade grönsaker och fick till en panna Ratatouille*. Det kommer att bli basen i flera middagar i veckan.


En laddning Ratatouille, nerkyld och redo för veckans middagar.


Tisdagens middag, med Ratatouille, kokt ris och stekt halloumi – perfekt snabbmiddag efter vårt RunAcademy-pass, då vi kom hem först kl 20.

* Receptet på Ratatouille:
1 zucchini
1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 burk krossade tomater
Olivolja
Salt och peppar
ev Timjan

Börja med auberginen, och skär den i knappt cm-tjocka skivor. Lägg ut alla skivor på en tallrik och strö över lite salt, låt dem stå under tiden du hackar resten. Då tränger det ut lite vätska ur aubergineskivorna som du sen sköljer av. Dela zucchini och paprika i mindre bitar, och hacka lök samt vitlök. När du sköljt av aubergineskivorna, dela dem i samma storlek som zucchinin.

Lägg allt i en stor stekpanna med olja i botten. Låt fräsa en kort stund medan du rör bland grönsakerna och häll sedan över de krossade tomaterna. Låt puttra minst 20 min, men gärna längre. Rör runt ibland. Krydda din ratatouille med salt, peppar och ev timjan.

Som omslagsbild så har jag min Halloumi Tikka Masala, en annan vegetarisk väldigt god rätt.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar