Nu kommer en kaka som förmodligen funnits i urminnes tider. Jag pratar om klassiska chokladsnittar som min mamma och mormor bjöd på, och förmodligen mormors mamma också. Inte snittar som i kolakakor utan en torrare kaka. Det här ska enligt uppgift vara Birgitta Rasmussons recept, så det borde ju borga för en riktigt god kaka.
Ca 70-80 st
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 ägg
Pensling och garnering
1 ägg och pärlsocker
Ta gärna fram smöret en stund innan, så det hinner bli rumsvarmt och mjukt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg och dela degen i sex delar.
Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.
Passade utmärkt på mitt dagsfärska kap på Indiska’s rea, ett litet uppläggningsfat