Koreansk lövbiff

-

Dags för ett av mina urrivna tidningsrecept, där jag inte vet vilken tidning jag har rivit receptet ifrån. Koreansk biff står det i receptet, men jag valde att göra koreansk lövbiff istället, då jag hade en bit lövbiff i frysen.

Korea har ju verkligen varit i ropet senaste veckan, då USA’s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffades och skrev på ett första fredsavtal, som också innefattar att Nordkorea ska arbeta för att ta bort sina kärnvapen.

Ett par nya ingredienser att köpa hem men jag valde att gena en aning. Jag tog tex jordnötssmör då jag inte hade jordnötsolja hemma och hoppade över ett par grönsaker. Koreansk lövbiff fick jättebra betyg av min sambo och han tog om mera mat, fastän han egentligen var mätt. Det är ett bra betyg!

500 g lövbiff

Marinad:
4 msk japansk soja
2 msk farinsocker
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk färsk riven ingefära
2 msk sesamolja
1 tsk chiliflakes

Att äta till:
1/2 zucchini
2 morötter
3 salladslökar (det hade inte jag)
200 g shiitakesvamp (det hade inte jag)
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk farinsocker
2 msk jordnötsolja (det hade inte jag, men tog i jordnötssmör i stekpannan)
Ris
Sesamfrön (här valde jag jordnötter istället)

Börja med marinaden och blanda allt i en ganska stor skål. Skär lövbiffen i lagom stora bitar och lägg ner köttet i marinaden. Ställ åt sidan åtminstone 30 min.

Skär zucchini i smala strimlor och hyvla morötterna ner i en stekpanna. Sätt igång en riskastrull samt stekpannan med oljor i och stek grönsakerna på ganska svag värme 4-5 min. Häll upp i en skål och ställ åt sidan, behåll så mycket olja som möjligt i stekpannan.

Fortsätt att steka köttet, fyll på med mera oljor om det behövs. Ta upp köttet ur marinadskålen med en gaffel, så överflödig marinad rinner av. Stek köttet ca 12 minuter och rör om med jämna mellanrum.

När allt är klart, fördela dels ris, dels grönsaker och dels kött i skålar och servera. Jag valde att toppa med några jordnötter, men i receptet står det rostade sesamfrön.

Koreansk lövbiff

Visste du det här om det koreanska köket?

Koreanska köket har växt fram under många århundraden av sociala och politiska förändringar. Dess rötter kan man spåra ur legender om forntiden. Det koreanska köket har utvecklats ur det forna jordbrukets och de nomadiska traditionerna i södra Manchuriet och norra koreanska halvön till ett komplext samspel mellan natur och kulturella trender. Måltider som äts av såväl den kungliga familjen som vanliga koreanska medborgare har reglerats av kultur och etikettregler som är unika för Sydkorea.

Det koreanska köket består oftast av ris, nudlar, tofu, grönsaker och kött. Traditionella koreanska måltider innehar oftast många sidorätter (banchan) och ångkokat ris. Kimchi, en kryddstark grönsaksrätt som är Koreas nationalrätt serveras vanligtvis till varje måltid. Koreansk mat innehåller oftast ris, buljonsoppa, doenjang (en jäst sojabönspasta), sojasås, salt, vitlök, ingefära och gochujang (chilipasta).

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar